Najbolji svetski kuvari: Nova kulinarska emisija koju ćete obožavati!

by | septembar 23, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiše: Žikica Milošević

24Kitchen ne prestaje da nas iznenađuje zanimljivim emisijama, a najnoviji „biser“ startovao je ovog vikenda! U pitanju je serijal od 12 epizoda (i jednim specijalom) pod nazivom „Najbolji svetski kuvari“ („The World’s Best Chefs“).

Voditeljka je mlada američka kuvarica Kejti Baton, koja je, kako kaže, imala „čast da radi sa najinovativnijim majstorima ‘nove kuhinje’ (nouvelle cuisine)“.

Kejti Baton

Kejti Baton

„Nouvelle cuisine“ je koncept u kom se mešaju umetnost i kuvanje, performans i osećanja koja prate sam čin odlaska u restoran i sam čin jela. Princip je da se radikalno raskine sa idejom bezlične hrane koja „samo hrani želudac“ i pređe na jedan revolucionarni koncept u kome je odlazak u restoran doživaljaj sam za sebe.

Stoga su „Najbolji svetski kuvari“ prilika da se u prvoj sezoni sretnemo sa nekim od najuticajnijih kulinarskih majstora sveta, predvodnika kreativne i avangardne kuhinje.

U ovom serijalu putovaćemo globusom i upoznati neke od najpoštovanijih lica današnjeg kulinarskog sveta, a njihove tajne će nam prezentovati šarmantna Kejti Baton. Kulinarski geniji će zajedno sa njom predstaviti šokantna i neverovatna jela, kombinacije ukusa i sastojaka koje niste očekivali ni u snu (nagovestićemo samo da su u jednoj epizodi jedan od sastojaka – mravi!

Kejti je bila učenica „alfe i omege“ nove kuhinje, majstora iz Ospitaleta, pored Bareselone, pod imenom Feran Adrija, koji je bio pionir inovativne kuhinje u svom popularnom restoranu „El Bulji“ na obali mora. Na neki način, mnogi od kuvara iz serijala bili su povezani sa njim.

Feran Adrija

Feran Adrija

Kejti će ući u privatne svetove ovih genija, u njihove kuhinje i dnevne rutine, zaviriti „iza zavese“ i u njihove rerne i asistiraće im u činjenju ovih kulinarskih čuda. Gosti će biti Žoan Roka, Andoni Aduriz, Mišel Bra, Gaston Akurio, Masimo Botura, Grant Akac, Aleks Atala, Mišel Gerar, Danijel Hum, Hose Andres i Huan Mari Arzak, dok će specijalna 13. epizoda biti posvećena Feranu Adrijau. Ako ste voleli film Fatiha Akina „Soul Kitchen“, i lik glavnog kuvara, neprikosnovenog umetnika kuhinje, volećete i ovaj serijal!

najbolji svetski kuvari

„Najbolji svetski kuvari“ emitovaće se svake subote i nedelje u 16 sati na kanalu 24Kitchen, a intervju s Kejti i Feranom moći ćete da čitate već u novembarskom broju L&Z (na kioscima od 20. oktobra).

Tagovi: