#ProFemina 2015: Suzana Miličić, moderatorka panela „Mizoginija“

by | mart 25, 2015

Veliku, regionalnu konferenciju ProFemina, koja će se održati 9. aprila, u hotelu “Metropol”, otvorićemo panelom “Mizoginija”. U ulozi moderatorke biće Suzana Miličić, direktorka i vlasnica agencije za odnose s javnošću “Kontakta”, koja nas već sada uvodi u priču:
Suzy  ProFemina veb
Znamo li uopšte šta znači ta teška, rogobatna reč – mizoginija? Realno je pretpostaviti da je informacija pronađena na internetu – da svaka peta devojka ne zna značenje te reči – sasvim tačna. U debati o ovom fenomenu učestvovaće žene iz regiona koje mizoginiju teorijski proučavaju, ali i one koje njene posledice i praktično proživljavaju. Pričaćemo o njihovim ličnim iskustvima, ali i o tome kako vide status žene u današnjem sistemu vrednosti, na ovim prostorima.

Ako su naše mame bile heroine emancipacije u bivšoj Jugoslaviji, da li smo ih mi izdale, povlačeći se pred snagom obnovljenog patrijarhata? Da li je žena majka još uvek najvažnija uloga koju nam društvo dodeljuje? Zašto smo „hladne kučke“ ako smo uspešne u poslu koji radimo, zašto smo „histerične nerotkinje“ ako nismo rodile decu, zašto smo „babe“ ako smo prešle četrdesetu?

Preispitaćemo i sebe – ne samo društvo i muškarce – i pitaćemo: da li smo i mi same često sklone da drugu ženu „okitimo“ epitetima kojima nas uglavnom “časte” muškarci?
Mizoginija nije samo puka mržnja nekih muškaraca prema nekim ženama, skrivena u vicevima i psovkama, već ozbiljan društveni fenomen vrlo često vešto skriven. Treba da znamo da ga prepoznamo.

Program konferencije i informacije o prijavama možete da pogledate OVDE:

Tagovi: