#ProFemina 2015: Zorana Mihajlović, Odnos prema ženi treba da se menja

by | mart 27, 2015

Veliku, regionalnu ProFemina konferenciju, koju organizuje magazin „Lepota i zdravlje“, a održaće se 9. aprila u hotelu “Metropol”, otvaramo panelom „Mizoginija“. Činjenica da i u našoj sredini postoje žene na visokim političkim položajima, da su direktorke velikih firmi ili imaju uspešne privatne biznise, nažalost, nije pokazatelj odsustsva mizoginije. Upravo o tome govori i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture, koja će učestvovati u radu pomenutog panela.
Zorana Mihajlovic
“Od vremena prve urednice magazina ‘Žena’, Milice Tomić, do danas nije se značajno promenio odnos prema ženama u Srbiji. Zadržali smo predrasude i diskriminaciju prema ženama koje nose patrijarhalna društva, malo smo dodali netrpeljivosti koja odlikuje tranziciona društva i tako dozvolili da ovo naše vreme ostane muško vreme.

To što je broj žena u odnosu na broj muškaraca u konstantnom porastu nije promenilo ukupnu sliku i odnos društva prema ženama, tako da je za više od 100 godina svog postojanja Univeerzitet u Beogradu imao samo jednu rektorku, da ne pominjujem druge institucije i oblasti.

Žene u Srbiji i danas se bore da ih čuju, prihvate kao ravnopravne partnere i plate kao muškarce.

Možda će biti i lepših i lakših vremena u budućnosti, ali ovo je naše vreme. I baš zato, pred nama je izazov da ga učinimo više ženskim, da se izborimo za više poštovanja i uvažavanja, da budemo što ravnopravniji sa muškarcima.

Program konferencije i informacije o prijavama možete da pogledate OVDE:

Tagovi: