Prošlost je sada: Velike evropske predstave i ove godine na Bitefu

by | septembar 3, 2014

Ovogodišnji, 48. po redu, Beogradski internacionalni teatarski festival, BITEF, biće održan od 20. do 30. septembra u Beogradu i Novom Sadu, pod sloganom ’’Prošlost je sada’’. I ovoga puta, na našim pozorišnim scenama biće odigrane neke od najvažnijih evropskih predstava. Obezbeđeno 13 kvalitetnih i raznovrsnih projekata.

PonorelaLokomotiva_PeterUhan15

Imaćemo zvezde kao što su veliki poljski reditelj Kšištof Varlikovski, sa predstavom „Apolonija“ Novog teatra iz Varšave i Luk Perseval iz Nemačke sa gigantskom koprodukcijom „Front“ Talia teatra iz Hamburga, a takođe tri najbolja aktuelna hrvatska reditelja Olivera Frljića („Aleksandra Zec“), Boruta Šeparovića (A gde je revolucija stoko?) i Ivicu Buljana („Grobnica za Borisa Davidoviča)„, najavila je selektorka Anja Suša.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je evropskom teatru. Bitef je ove godine blizak sopstvenoj prošlosti i duhu svog slogana, ,,Nove pozorišne tendencije’’, vremenu svojih početaka i eksplicitno angažovanog teatra.

Reditelji iz regiona, koji su prisutni na festivalu, bave se postjugoslovenskim prostorom i geografski i tematski. Među njima su trojica najpoznatijih hrvatskih reditelja: Ivica Buljan, Oliver Frljić i Borut Šeparović, sa predstavama koje su regionalne koprodukcije.

03

Osnovno polazište za razmišljanje o ovogodišnjoj selekciji Bitefa je stogodišnjica izbijanja I svetskog rata ali i problematizacija uticaja i prisutnosti prošlosti u našim životima.

Na konferenciji za medije povodom najave festivala, održanoj u Skupštini grada, ministar Ivan Tasovac izjavio je da je veoma zadovoljan što je pred nama još jedno izdanje festivala koji ima veliku važnost za razvoj pozorišta u regionu. ,,Ako je prošlost sada, onda je budućnost počela ’67. godine. Drago mi je što vidim da se tradicija stasavanja mladih reditelja na Bitefu nastavlja. Na ovogodišnji Bitef su pozvani reditelji koji su sazrevali na ovom festivalu a čitav niz mladih reditelja i dramaturga učestvuje u realizaciji Bitefa kroz angažovanje na festivalskom blogu’’, izjavio je Tasovac.

09

U okviru Bitefa na filmu održaće se projekcije nekih od najvećih dela filmske umetnosti XX veka. Selektorka ovog programa je dugogodišnja saradnica Bitefa, Vera Konjović. Sve važniji deo Bitefa predstavlja i već spomenuta Bitef Polifonija koju je Anja Suša, selektorka festivala, predstavila kao trenutno najvažniji program za decu i mlade u zemlji.

’’Pred nama je Bitef koji traži aktivno političko i društveno učestvovanje umetnika i publike, koji ne nudi laku zabavu baš kao ni lak zaborav, koji problematizuje politike pamćenja u kontekstu kreiranja nacionalnih i drugih identiteta, predstavljajući nam teatar koji poziva i obavezuje na buran i do kraja neizvestan dijalog između umetnosti i ljudske zajednice’’, istakli su selektori BITEF-a, Anja Suša i Jovan Ćirilov.

FRONT Polyphonie nach „Im Westen nichts Neues" von Erich Maria Remarque, „Le Feu" von Henri Barbusse und Zeitdokumenten Uraufführung am 22. März 2014 im Thalia Theater

Ulaznice su već u prodaji, a cene su, kao i prošle godine, od 800 do 2.000 dinara.

Tagovi: