Spajanje svetova na izložbi „Tiresijeve grudi“

by | novembar 5, 2012

Izložba fotografija u kombinaciji sa grafikom “Tiresijeve grudi” mlade slovenačke umetnice Slavice Veselinović (Shavi Lavi), u organizaciji Artie centra za promociju kulture, umetnosti i dizajna i Umetničkim centrom Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“,  otvorena je sinoć  u Galeriji Univerzitetske biblioteke.

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da vide 18 fotografija koje su inspirisane baletom francuskog pisca Guilaume Apollinaira, Les Mamelles de Tiresias. Tiresija je u grčkoj mitologiji slepi prorok koji menja oblik svog tela i koji razume užitke muškaraca i žena. Tako je kod serije aktova (ako ih pratite po redu brojeva) moguće primetiti transformaciju Teresije iz muškog u žensko telo i obrnuto.

Fotografije ekspresioniraju lepotu ljudskog tela preko pokreta, plesa i prikazuju emocionalna stanja. U fotografijama je izražena senzualnost, kontrast između svetlih i tamnih tonova, erotičnosti i nevinosti. Muško i žensko telo se susreće sa strašću i stvara nadrealistične poze, što asocira na Teresiju koja se pretvara u suprotni pol.

Budući da je izložba promovisana na Beogradskoj nedelji mode, privukla je mnoge posetioce iz popularnog sveta mode poput dizajnerke Ivane Pilje, britanske modne video blogerke i novinarke Saskie Reis, bristanskog modnog fotografa Don Karla, ali i iz ostalih branši umetnosti, među kojima je fotograf Aleksandar Crnogorac, muzičarka Sajsi MC, italijanski producent Frančesko Berni i drugi.

Izložba će biti otvorena do četvrtka, 7. novembra.

Tagovi: