„Argo“ i „Hipnotizer“ od sutra u bioskopima

by | novembar 7, 2012

Od četvrtka, 8. novembra u bioskope širom Srbije stižu dva nova filma – „Argo“ i „Hipnotizer“. Oba filma publici su premijerno predstavljena na ovogodišnjoj Cinemaniji.

Ben Aflek je režirao, producirao i glumio u „Argu“ – filmu zasnovanom na istinitoj priči o tajnoj misiji za izbavljenje šestoro američkih državljana zarobljenih u Iranu, nakon šokantnog opsedanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine. Grupa je uspela da pobegne revolucionarima i sakrila se u kući kanadskog ambasadora. Međutim, „gosti“ su se našli u opasnosti da budu oteti ili ubijeni. Dok vreme neumitno teče, vrhunski CIA stručnjak Toni Mendez je osmislio neverovatan plan kako da ih izbavi. U današnjem dobu preplavljenom informacijama, deluje neverovatno da je čitava operacija bila tajna dok je nije obelodanio Bil Klinton 1997. godine.

Dok iranska revolucija dostiže tačku ključanja, agent CIA osmišljava rizičan plan za oslobađanje šestoro Amerikanaca koji su se sklonili u kuću kanadskog ambasadora. Zasnovan na istinitim događajima, „Argo“ prati opasnu tajnu operaciju koja se odvijala iza kulisa krize talaca u Iranu – o kojoj istina decenijama nije bila poznata javnosti.

Film Hipnotizer zasnovan je na istoimenom bestseleru Laša Keplera iz 2009. godine. Ovo je prvi od planiranih osam filmova, rađenih po romanima Laša Keplera. To je inače pseudonim za bračni par pisaca: Aleksandra Andorila i Aleksandru Koeljo Andoril i ujedno predstavlja omaž proslavljenom švedskom piscu Stigu Lašonu i renesansnom astronomu Johanesu Kepleru.

Hladne decembarske noći, psihijatar Erik Marija Bark dobija telefonski poziv iz stokholmske bolnice. Inspektor Jona Lina moli ga za hitnu pomoć u slučaju nesvesnog pacijanta koji preživljava jaku traumu. Inspektor se nada da će Erik moći da ostvari komunikaciju s pacijentom, koristeći metodu hipnoze, kako bi pomogao policiji da ga ispita. Nesrećnom mladiću su na brutalan način ubijeni roditelji i jedna sestra. Hipnoza je jedini način da policija nađe neki trag i spasi još jednog preživelog člana porodice, pre nego što bude kasno.

Tagovi: