Dve trećine mladih želi da ostane u Srbiji

by | april 11, 2013

Skoro dve trećine mladih želi da ostane u Srbiji, uprkos tome što su nezadovoljni postojećim sistemom, pokazali su rezultati istraživanja o stavovima mladih talenata u Srbiji, koje je sprovedeno u okviru Kluba SUPERSTE.

Čak 90 odsto ispitanika smatra da trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, te da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. No, bez obzira na tu činjenicu, treba pomenuti da skoro dve trećine ispitanika, „želi da ode u inostranstvo, ali i da se posle nekog vremena vrati“.

Još interesantnije je da čak 33 odsto mladih smatra da nigde nije kao kod kuće, te žele da ostanu u zemlji i bore se za bolju budućnost, a samo 3 odsto njih se izjasnilo sledećom izjavom: „čim mi se ukaže prilika, odlazim iz Srbije zauvek“.

Zadovoljstvo mladih razvojem društva u kojem žive je ocenjeno niskom, prosečnom ocenom, dok su dominirale niske ocene koje jasno ukazuju na nezadovoljstvo.

O tome da se mladi talenti uglavnom oslanjaju na svoje kapacitete i veštine govori i činjenica da 87 odsto njih smatra da treba ulagati u lično obrazovanje i usavršavanje. Samo jedna četvrtina ispitanika je izjavila da se mladi u Srbiji u medijima predstavljaju u pozitivnom svetlu.

Dve trećine ispitanika se izjasnilo da bi se društveno angažovalo kroz pojedinačne projekte i inicijative, koje su uglavnom na lokalnom nivou, dok bi se više od polovine njih društveno aktiviralo u okviru nevladinog sektora.

Podaci dokazuju da su mladi u Srbiji svesni važnosti društvenog angažovanja i doprinosu razvoja okruženja u kojem žive, a istovremeno i značaju ličnog razvoja u humane i svestrane ličnosti.

Tekst: Life Content

Tagovi: