Konvencija protiv nasilja nad ženama danas stupa na snagu!

by | avgust 1, 2014

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici danas stupa na snagu. Ovo je važan korak u istoriji ženskog pokreta, kao i podsetnik koliko još toga treba da bude učinjeno da bi se poboljšao položaj žena i njihove dece koja su preživela nasilje.

nasilje

Za Autonomni ženski centar, Mrežu Žene protiv nasilja i organizacije članice mreže Žene protiv nasilja Evropa (Women against Violence Europe – WAVE), predstojeći događaj predstavlja ogroman uspeh u istoriji ženskog pokreta.

Konvencija je sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji prepoznaje nasilje prema ženama, koji je do sada ratifikovalo 13 država, a potpisale 23 države.

U narednom periodu potrebno je obezbediti njenu punu primenu, na koju se obavezuju države potpisnice, da bi se efektno delovalo u pravcu suzbijanja nasilja prema ženama.

Četiri važne teme Konvencije uključuju prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama, gonjenje i kažnjavanje, kao i integrisane politike i praćenje.

U cilju podrške ratifikaciji i primeni Konvencije, 2013. godine pokrenuta je kampanja Potpisujem.org, kao deo regionalnog projekta „Udruženim naporima – ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja“, koji vodi Autonomni ženski centar.

Osnovni cilj projekta je doprinos uspostavljanju sveobuhvatnih zakonskih rešenja i politika za zaštitu žena od nasilja na Zapadnom Balkanu, kao uslova za dostizanje demokratije, ispunjenje ljudskih prava, socijalno uključivanje i usklađivanje sa evropskim vrednostima.

Projekat je usmeren na podsticanje država da ratifikuju Konvenciju, a zatim da usklade svoje zakone i politike sa standardima Konvencije, kao i na praćenje njene primene.

Tagovi: