Principe osnaživanje žena prihvatilo 51 predzeće u Srbiji

by | maj 8, 2013

Konferencija „Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“, koju je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, održana je danas u prostorijama Narodne banke Srbije.

Kompanije potpisnice Izjave o primeni 7 principa osnazivanja zena UN (2)

Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Ujedinjenih nacija – Agencije za rodnu ravnopravno i osnaživanje žena, januara ove godine započelo je realizaciju projekta „Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“ u koji je uključeno šest gradova: Beograd, Valjevo, Kragujevac, Niš , Čačak i Bački Petrovac.

Cilj ove aktivnosti je da upozna rukovodioce, a pre svega vlasnike i vlasnice malih i srednjih preduzeća sa „7 Principa osnaživanja žena“ i pomogne prilikom njihove implementacije.

Konferenciju je podržala je i Kancelarija UN WOMEN u Srbiji, u saradnji sa partnerima: UPŽ „Eve“ iz Valjeva, UPŽ „Nadežda Petrović“ iz Čačka, UPŽ iz Niša, Asocijacija PŽ „Vizija“ iz Kragujevca, Akademija ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca.

Dragijana Radonjic Petrovic, posebna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede, Asja Varbanova UN Women,Olivera Popovic, UPZ Srbije

Principi osnaživanja žena predstavljaju set jednostavnih pravila i preporuka za preduzeća. Oni nude uputstva o tome kako osnažiti žene na radnom mestu, na tržištu i u zajednici kroz društveno odgovornu poslovnu politiku.

Kompanije širom sveta, među njima i neke iz Srbije, potpisale su Izjave o prihvatanju ovih principa, pokazavši tako svoje opredeljenje za unapređenje rodne ravnopravnosti, kako interno, prema svojim zaposlenima, tako i eksterno – u poslovanju sa svojim partnerima, dobavljačima, klijentima i zajednicom.

Tokom konferencijie Udruženja poslovnih žena Srbije direktori MSP, njih 51, koji su tokom marta ove godine prošli obuku za implementaciju ovih principa potpisali Izjavu podrške i na taj način iskazali javno podršku unapređenju ravnopravnosti između žena i muškaraca.

Nakon svečanog potpisivanja Izjava o prihvatanju Principa osnaživanja žena, usledio je panel „Primeri dobre prakse primene Principa osnaživanja žena u preduzećima koja vode žene“ , a prikazan je prilog Produkcijske kuće „Mreža“ o beogradskoj kompaniji „Logo“, koja u svom poslovanju već ima praksu osnaživanja žena.

Tagovi: