Pro Femina 2014! Natalija Pekić: Ne dopustite sebi život pod prisilom, pun frustracija, neispunjenih želja, jer – nemate izbora!

by | mart 27, 2014

Razgovarala: Brankica Treskavica

Natalija Pekic

Sigurni smo da svi, koji prate naš portal, znaju da magazin „Lepota i zdravlje“ sledećeg četvrtka (3. aprila), u hotelu Hyatt Regency, organizuje veliku regionalnu Pro-Femina konferenciju.

Natalija Pekić, EU ambasadorka ženskog preduzetništva Republike Hrvatske, na veoma duhovit način “prošetala” je kroz sve panele, a onda se zadržala u svom:

– Učesnica sam konferencije „Pro-Femina 2014″. I, tako, sedim i gledam sadržaj konferencije, izuzetno interesantan, provokativan, veseo i, na trenutak, dobijam utisak da mi je neko od života napravio – manifestaciju, konferenciju. Jer, istina, trudila sam se jako, u ovih skoro pola veka, ići Putem svojih snova i nemali broj puta bila Između stereotipa i stvarnosti, pa čak i u krevetu. Oooo, ne, nije sve bilo baš lako, bilo je i nekih odvratnih, teških bolesti, ali u toj borbi Jedan na jedan, ovog puta ja sam slavila pobedu. Žena sam, tašta pomalo, Hoću da budem lepa, a Pradu sam kupila u Americi, prvi put u životu, kad sam došla u godine u kojima sam sebi dopustila i hedonizam. Tada sam počela da celim svojim bićem uživam u vinu I dobroj hrani i shvatila da je „Food is the new fashion”. Zapravo, srećna sam i zadovoljna žena, a iskreno mislim da život i treba da bude zabava, tulum… spust na kraju kojeg kažeš “aaauuuu, idemo opet!”. Učestvujem u prvom panelu, gde bi trebalo da kažem šta mislim o Znanju i zvanju na Balkanu. Veći deo svog života provela sam učeći. Mnogo toga sam pozavršavala, mnogo toga tek treba da završim. Obožavam svet biznisa, taj adrenalin koji te pokreće, tera na nadljudske napore, poraze i pobede. Radila sam u zdravstvu, hemijskoj industriji, sportu, trgovini, građevinarstvu, dizajnu, edukaciji. Poslednju deceniju radim i u obrazovanju mladih ljudi, a i sin mi je u godinama u kojima vodimo mnogo rasprava o zvanju, znanju, školama. Čvrsto zastupam stav – što više škole to bolje, a reći ću vam i zašto, upravo ono što govorim mladim ljudima, uključujući i svoje dete. Ne dopustite sebi život bez izbora, ne dopustite situaciju u kojoj vas neko ucenjuje, život pod prisilom, pun frustracija, neispunjenih želja, jer – nemate izbora. Ne dozvolite da vam se život odvija u radijusu od 200 km, da ne upoznajete svet, mnoštvo različitih ljudi i kultura. Škola i što šire obrazovanje nude izbor radnog mesta, države, grada, industrije u kojoj želite raditi, nude sposobnost snalaženja, povećavaju samosvest, spoznaju o tome da je sve u vama i da samo od vas i zavisi. Možemo zajedno kritikovati ili hvaliti postojeći sistem obrazovanja, no suština je ovo: molim vas, trudite se što manje puta u životu reći – nemam izbora. Glava nad knjigom možda se čini dosadnim i napornim periodom života (nekima da, nekima i ne), ali obećavam vam, zabava sigurno dolazi posle toga.

Program cele konferencije možete pogledati OVDE.

Tagovi: