„Put oko sveta za 60 sekundi“: Nova knjiga Vladimira Arsenijevića sa ilustracijama novosadske slikarke Valentine Broštean

by | april 19, 2013

Knjiga „Minut: Put oko sveta za 60 sekundi“ sačinjena je od 25 fragmenata-priča koje se odvijaju u okviru jednog istog minuta jednog istog dana i jedne iste godine (20. januara 2010. od 12:00 do 12:01 GMT) na 25 različitih punktova na planeti Zemlji, poput Samoe, Havaja, Brazila, Portugala, Kosova, Kurdistana, Burme, Australije ili Rusije.

Zavirujući u isečke slobodno odabranih života i trenutaka na svim tim različitim mestima na svetu, ona osluškuje i prenosi onaj jedinstveni šum čovečanstva i vodi čitaoce na veliko putovanje meridijanima i vremenom. Vrhunski opremljena i ilustrovana, knjiga „Minut: Put oko sveta za 60 sekundi“ predstavlja, stoga, svojevrsnu himnu koliko ljudskoj vrsti, toliko i njenom domu – planeti Zemlji. Ali, ono što ona zapravo slavi jesu – ljudi, i to upravo oni najobičniji ljudi svih kontinenata i svih kultura, zatečeni u jednom jedinom minutu u vremenu, sa svim svojim individualnim vrlinama i manama, svim sličnostima i razlikama, kao nenadani akteri ovog nadasve jedinstvenog grupnog portreta naše planetarne svakodnevice.

Ilustracije i tekst u knjizi postavljeni su u ravnotežu te su tako dve strane, koliko zauzima svaka od 25 priča, praćene ilustracijom u punom koloru takođe na dve strane.

Autor dela je Vladimir Arsenijević, dok je kompletan vizuelni deo – ilustrovanje i grafičku opremu radila novosadska slikarka Valentina Brostean.

Autor: Life Content

Tagovi: