Večeras počinje Bitef

by | septembar 22, 2013

Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef, 47. po redu, večeras počinje u Pozorištu na Terazijama. Do 1. oktobra na scenama u Beogradu i Novom Sadu u takmičarskoj selekciji biće izvedeno 12 predstava, a učestvuju pozorišta iz sedam zemalja.

bitef 3

Na sceni Pozorišta na Terazijama večeras počinje 47. Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef, koji će zvanično otvoriti doajen srpske i eks-ju režije Dejan Mijač.

Prva predstava u glavnom programu je „Before Your Very Eyes“ nemačko-britanskog kolektiva „Gob Skvod“ iz Berlina, u koprodukciji sa teatrom Kampo iz Belgije.

bitef 1

Do 1. oktobra u Beogradu i Novom Sadu u takmičarskoj selekciji biće izvedeno 12 predstava iz Nemačke, Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koje su odabrali umetnički direktor Jovan Ćirilov i rediteljka Anja Suša.

Za zatvaranje Bitefa najavljena je predstava „Teško je biti Bog“ slavnog mađarskog autora Kornela Mundruca, koju će u specijalnom prostoru u Brodogradilištu Beograd izvesti Proton Kinema i Teatar iz Budimpešte.

Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri čiji je predsednik dramaturg iz Nemačke Kristijan Holcauner.

Festival se održava pod sloganom „Teško je biti“, ali će i ove godine imati tradicionalne prateće programe – Bitef polifonija, Bitef na filmu.

tesko je biti bog

„Ovogodišnji podnaslov ‘Teško je biti’ skraćeni je naslov mađarske predstave ‘Teško je biti Bog’. Ovim skraćenjem tematike, pored tekućih muka koje prolazi svet i naša zemlja u svekolikoj krizi, pre svega ekonomskoj, svodi se na jedan od problema filozofije kao što je bitak, bivanje, egzistencija. Pozorište, kao i svaka umetnost, pogotovo u ovoj čiji je jedan od elemenata reč, dodiruje se sa filozofijom. A izbor predstava na Bitefu uvek je bio vođen mišlju da se nešto bitno kaže o životu i o umetnosti pozorišnim sredstvima. A teško je katkada i biti i pozorište“, izjavio je Jovan Ćirilov, umetnički direktor i selektor Bitefa.

BYVERPhileDeprez
BYVERPhileDeprez8373

Tagovi: