Udruženje „Budimo zajedno“: Šetnjom protiv raka dojke

by | septembar 27, 2013

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo Zajedno” iz Beograda 28. septembra organizuje na Adi Ciganliji akciju “Šetnja zdravlja Adom”, s početkom u 11 časova ispred restorana “Jezero”. Gosti podrške biće Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori”, Udruženje građana “Preventiva”, blog “Moje dojke su O.K.”, Mirjana Mimica i dr Saša Plećević-Dr.Feelgood.

P

Cilj akcije je usvajanje zdravih životnih navika kroz fizičku aktivnost. Smanjena fizička aktivnost, povećana telesna težina i gojaznost spadaju u faktore rizika za nastanak maligne bolesti dojke, kao i nekih drugih bolestu na koje možemo uticati. Hajde da ne bude tako. Hajde da šetamo, povećamo svoju fizičku aktivnost i utičemo pozitivno na naše zdravlje i raspoloženje.

Akcija predstavlja uvod u mesec oktobar, koji je proglašen od strane Svetske zdravstvene organizacije, mesecom borbe protiv raka dojke.

Udruženje „Budimo zajedno“ osnovano je decembra 2010. godine, kao dobrovoljno, nevladino i neprofitabilno udruženje, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti prevencije raka dojke kroz zdravstveno prosvećivanje stanovništva, popularizaciju zdravih životnih stilova, psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju kod obolelih i lečenih od raka dojke, a takođe i negovanju zdravstvene kulture u saradnji sa svim oblicima kulture. Osnovale su ga žene koje su prošle kroz rak dojke i koje smatraju da je veoma važno podizanje opšte svesti o prevenciji raka dojke ali i zato što u Beogradu ne postoji ova vrsta udruženja.

Ženska populacija treba na vreme da bude informisana o značaju preventivnih pregleda, a pacjenti koji su prošli kroz malignu bolest dojke imaju potrebu za psihološkom podrškom, razmenom iskustava, savetima stručnjaka kao i za pozitivnim i kreativnim druženjem. Ovo udruženje organizuje razna predavanja stručnjaka, zatim radionice u oblasti life coach, psihoterapije i iskustvene samopomoći.

Tagovi: