Večeras premijera predstave „Art“ u Beogradskom dramskom pozorištu

by | februar 21, 2015

Komedija „Art“ francuske spisateljice Jasmine Reze, kultno delo savremenog dramskog stvaralaštva, premijerno će biti izvedena na Sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta u subotu, 21. februara sa početkom u 20 časova. Ovu predstavu je realizovala Producentska kuća „Tri za groš“ u saradnji sa BDP-om.

Komad „Art“ izveden je 1994. godine u Parizu i odmah nagrađen Molijerovom nagradom, a od tada je isceniran širom sveta – preveden i igran na više od trideset jezika. Kasnije produkcije dobile su Olivje i Pozorišnu nagradu Ivning standarda, kao i Tonija za najbolju dramu (1998).

Rezin komad, zasnovan na jednostavnosti svakodnevice, jeste priča o tri muškarca, čije se prijateljstvo dovodi u sumnju kada jedan od njih za veliku sumu novca kupi obično belo platno i u njemu prepozna remek delo likovne umetnosti. Ovo je svojevrsna rašomonijada o rasturanju drugarstva kroz tipične situacije koje dugogodišnje prijatelje mogu da snađu.

Prevod potpisuje Ana Volf, a scenografiju Ivan Jovanović. Kostimograf je Selena Tomašević, dok je Prljeta uradio i izbor muzike. Uloge tumače: Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta.

Tagovi: