Završen 8. Cinema City i dodeljene nagrade najboljima

by | jul 6, 2015

Poseta festivalu nadmašila očekivanja. Više od 35.000 posetilaca tokom 7 dana festivala.

Foto: PR

Foto: PR

Sinoć je u novoj kreativnoj četvrti u Novom Sadu zatvoren 8. Cinema City internacionalni filmski festival koji se održao u periodu od 29. juna do 5. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku. Poseta festivala je premašila sva očekivanja, pa je u toku 7 dana festival posetilo više
od 35 000 posetilaca. Tokom 7 dana festivala prikazano je 70 filmova kroz šest selekcija i održano 7 koncerata, na čak šest festivalskih zona. Posebnu pažnju publike privukla je domaća permijera filma Panama koja je naknadno i reprizno prikazana, kao i filmovi Ničije dete, Goli, Enklava, Liza, lisica-vila, Gljive, Kurt Kobejn: montaža pakla, Depeche mode: živi u
Berlinu, Maske, kao i filmovi iz selekcije Up t 10.000 Bucks i mnogi drugi. Festivalske dane su takođe obeležili i sjajni susreti i razgovori sa autorima, žirijem, selektorima održavanih u
festivalskom centru kao i brojan prateći program. Festival je završen besplatnom projekcijom filma U2: pogled sa neba, nakon čega je usledila svečana dodela nagrada i koncerti Vis limunada i VKSHN.

“Kao i filmovi koje smo tokom ovih 7 dana prikazivali i ovo izdanje festivala je na neki način
bilo debitantsko. Promenili smo programski i prostorni koncept i ušli u novu kreativnu četvrt.
Nadamo se da ćemo ovde biti i narednih godina i da ćemo sa komšijama iz kvarta stvoriti još uzbudljiviji festival. Jako smo ponosni što je ovaj koncept zaživeo i što su ga prepoznali naša publika i gosti. Ovo potvđuje i poseta koja je prešla 35.000, kao i to da smo ostvarili rekordnu posećenost Amstel Open Air biosokopa u sredu kada je film gledalo preko 1200 ljudi.”, istakla je na ceremoniji dodele nagrada i svečanom zatvaranju festivala Menadžerka festivala Mina Padežanin.

Foto: PR

Foto: PR

Festivalski dani bili su predivni zahvaljujući fenomenalnim filmskim i muzičkim programima,
kao i novim festivalskim lokacijama u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, koje su u potpunosti
doprinele fantastičnoj festivalskoj atmosferi, ali, pre svega, mnogobrojnoj festivalskoj publici,
iskrenim ljubiteljima kvalitetnog filmskog i muzičkog izraza.

“Publika je imala priliku da pogleda preko 70 filmova za koje smo verovali da zaslužuju Vašu
pažnju i iskreno se nadamo i verujemo da smo tim izborom opravdali vaše poverenje.” na ceremoniji zatvaranja rekla je Pr i marketing menadžerka Anđelka Janković.

Više od 35.000 posetilaca prošlo je kroz kapije festivala. I ove godine stotinu gostiju, filmskih
profsionalaca i novinara ispratilo je festival. Svi oni pratili su 70 filmova kroz šest selekcija. U
takmičarskom delu prikazni su filmovi u selekcijama Nacionalna klasa, Up to 10.000 Bucks i Fresh Danube Films, dok su u revijalnom delu prikazivani filmovi iz selekcija 360*, Planet

Rock i nove hit selekcije Respect to First Films.
Dostignuta je i rekordna posećenost Amstel Open Aira koji već tradicionalno obožavaju svi posetioci Cinema Ctiy festivala i to na projekiji filma Ničije dete. Ni druge projekcije ne zaostaju jer je gotovo svim danima festivala Amstel Open Aira bio pun, a filmovi su se gledali i sa trave Limanskog parka. Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema takđe je bio ispunjen na projekcijama muzičkih filmova, ali i tokom sjajnih nastupa Jarbola, Darkwood duba, Threesomea, Ragmana, Stray Dogga, Iskaza, Dj-eva Flip & Rasheeda, Zemlje Gruva i Public П, Vis limunade i VKSHN.
Publika je uživala u brojnim pratećim programima, Cinema City paralele: izložbi skulptura Viktora Kissa, plesu za Novi Sad plesne organizacije Groove, takmičenju skejtera, bila je u mogućnosti da potpiše svoje donorske kartice u okviru projekta Budi donor!Postani heroj!, pridruži se eko radionici za decu Ekologijom do čarolije i mnogim drugim sadržajima.

Foto: PR

Foto: PR

Selektori Petar Protić, Vladan Petković i Miloš Pušić dali su žiriju težak zadatak da izaberu
najbolje, iako je po rečima Milana Stojanovića ceo festival skup favorita. Ipak doneli su svoje
odluke i nagradili najbolje kojima su dodeljene sledeće nagrade: Ove godine Cinema City dodeljuje posebno priznanje festivala – Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji filmu Panama, Pavla Vućkovića.
Ovogodišnje izdanje festivala, a naročito njegovo otvaranje, svakako je obeležila domaća premijera filma Panama Pavla Vučkovića, koji je ove godine prikazan u glavnom programu festivala u Kanu. To je prvi debitantski film iz Srbije posle trideset godina koji je imao mesto u
tom programu festivala. Zbog toga imamo čast da ekipi filma Panama uručimo Posebno priznanje za doprinos promociji domaćeg filma.
ŽIRI SELEKCIJE NACIONALNA KLASA u sastavu: Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodeljuje sledeće nagrade:
Najbolji film Nacionalna Klasa – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmu Ničije dete, reditelja Vuka Ršumovića. Žiri dodeljuje nagradu filmu koji je potpun na svim filmskim nivoima. Žiri bi želeo da oda priznanje celoj ekipi filma i onome što su uspeli da postignu – od režije, preko načina na koji je
priča ispričana do realistične vizuelne izvedbe. Nagradu dodeljujemo filmu koji nas vodi na put inicijacije u civilizaciju koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje.

Posebno priznanje
Žiri je zbog prirodne, uverljive, harizmatične i dirljive izvedbe u filmu Panama posebnim priznanjem nagradio mladu glumicu Jovanu Stojiljković, a posebnim priznanjem pohvalio je i Željka Markovića za ulogu u filmu Varvari, Denisa Murića za ulogu u filmu Ničije Dete. Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Ivanu Ikiću, za film Varvari.
ŽIRI MLADIH, koji je radio u sastavu: Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević, istakao je da im je pažnju privukao film koji prikazuje bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da menjaju društvo.
“Tu snažnu, nažalost realnu sliku stvarnosti prikazuje film Varvari u režiji Ivana Ikića kojem ovom priliku dodeljujemo nagradu Žirija mladih. Iza nas ne stoje završene akademije i snimljeni filmovi. Još. Ali zato stoji velika ljubav i zanimanje za filmsku umetnost, zahvalnost što smo dobili priliku da jednako kao i ,,odrasli žiri’’ razmatramo, glasamo i dodelimo nagradu za najbolji film iz Nacionalne klase.”

ŽIRI SELEKCIJE FRESH DANUBE FILMS u sastavu: Laura Nonkino dodeljuje Nagrada magazina Cineuropa ide filmu Liza, lisica-vila, reditelja Karoja Uja Mesaroša. U selekciji Fresh Danube Films, nagrada se dodelju debitantskom ostvarenju mađarskog reditelja Karoja Uja Mesaroša, zabavnoj i veoma kreativnoj bajci smeštenoj u sedamdesete godine u Mađarskoj.

Foto: PR

Foto: PR

Posebno priznanje dokumentarcu Goli
Posebna pohvala u kategoriji Fresh Danube Films dodeljuje se dokumentarnom filmu Goli, debitantskom ostvarenju hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac koja je istraživanjem istorijskih činjenica i porodičnih sećanja o Golom otoku pedesetih godina 20. veka uspela da ispriča veoma ličnu i dirljivu, ali u isto vreme i informativnu, sa stanovišta politike bitnu i univerzalnu priču.

Film Goli nagrađen je i od strane publike ovogodišnjeg festivala.
ŽIRI SELEKCIJE UP TO 10,000 BUCKS u sastavu: Atanu Mukherjee, Dragan fon Petrović i Đorđe Bajić, doneo je sledeće odluke: Nagrada za najbolji film – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Up To 10.000 Bucks se ostvarenju Cveće zla reditelja Sabolča Tolnaia.
Snažnom autorskom imaginacijom Sabolč Tolnai je stvorio filmsko delo koje se svojim specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjoj selekciji. Smeštajući svoju priču u okvire nemog filma i koristeći međunatpise za slanje jasnih političkih poruka, Tolnai je kreirao vizuelno bogato delo u kome prljava realnost društva koje prikazuje postaje sjajna filmska scenografija.
Posebno priznanja iz ove takmičarske selekcije ide filmu Ana Trg, Jelene Novaković, Ništa nije za džabe, liron Revaha i filmu Petlja, Milutina Petrovića.
Hvala što ste bili sa nama ovih 7 festivalskih dana i pomogli da zajedno napravimo sjajan festival!
Nezaboravni festivalski dani su za nama, pridružite nam se da ih zajedno proslavimo na najlepši način, uz film i muziku!
Družimo se u Kineskoj četvrti i 2016!

Amstel je i ove godine sa ponosom podržao Cinema City i omogućio nam sjajne projekcije na prepunom Amstel Open Airu.
Festival su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Novi Sad, kao i Nestea i Burn, nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ, Francuski institut u Srbiji, Ambasada Kanade i Italijanski centar za kulturu Addetto.

Tagovi: