Categories Kultura

Plazma Festić za buduće filmofile

Priča o odrastanju uz FEST stara je koliko i sam festival. Nesporna je činjenica je da su mnoge generacije formirale svoj filmski ukus upravo zahvaljujući FEST-u i uz pomoć FEST-a. Međutim, to odrastanje uz FEST sada dobija dodatnu dimenziju, uz “Plazma Festić”, program specijalno posvećen mladoj publici.

U sklopu 45. FEST-a repertoar za mališane i tinejdžere čine četiri veoma kvalitetna filma, dva crtana i dva igrana, među kojima je i kandidat za Oskara, kao i film nagrađen u Kanu.
Dobar izbor filmova garantuje da će u publici, među decom, sigurno biti neki od budućih filmofila i zaljubljenika u film i FEST.
Posebno interesantnim za tinejdžere čini se slovenački film “Nika”, reditelja Slobodana Maksimovića, o gimnazijalki koja sanja da vozi Formulu 1.

Zbog tragične smrti oca, majka joj zabranjuje da trenira karting, a Nika pogođena nerazumevanjem majke, počinje da beži iz škole, krišom trenira i nalazi u utehu u tattoo majstoru Aleksi.


Tu je i odlični, u Kanu nagrađeni animirani film “Crvena kornjača” oskarovca Mihaela Dudoka, o čoveku koji se usled brodoloma našao na pustom ostrvu. Borba sa kornjačom, pticama, prirodom, borba sa samim sobom, do trenutka kad spozna da priroda ide svojim tokom i da joj se ne treba suprotstavljati. Naprotiv, priroda je naš prijatelj.

Švajcarski kandidat za Oskara, crtani film “Moj život kao tikvica”, u režiji Kloda Barasa, govori o dečaku koji završava u domu za nezbrinutu decu. Okružen mališanima poput njega, koji dele sličnu traumatičnu sudbinu, počinje da gradi svoj život iznova.

Veoma upečatljiv pogled na surovi svet odraslih iz vizure deteta.

“Torba puna sećanja” je igrani film koji nas vodi u okupiranu Francusku. Moris i Žozef, dva brata, mlada Jevrejina, prepušteni su sebi, i samo zahvaljujući ličnoj hrabrosti i domišljatosti mogu da prežive neprijateljsko okruženje i ujedine porodicu.

Tournage Un sac de Billes

Čudesna atmosfera bioskopskog mraka i gledanje filmova na velikom platnu predstavlja poseban doživljaj, kako za odrasle, tako i za decu. Mnogi slavni reditelji i glumci često govore o tom neponovljivom iskustvu i susretima sa filmovima u bioskopu, kada su se zaljubili u film i zauvek opredelili ka sedmoj umetnosti.

Zato, povedite svoju ili decu vama dragih ljudi na neku od projekcija u Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Centru za kulturu “Vlada Divljan”. Možda baš ovaj “Plazma Festić” probudi umetnika u njima. U svakom slučaju, ovogodišnji programom Festića obećava da će to sigurno biti lepo provedenih dva sata druženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA