Kokan Mladenović o večerašnjoj premijeri “Slučajevi, lost in Serbia”: Deca imitiraju nas,...

Kokan Mladenović o večerašnjoj premijeri “Slučajevi, lost in Serbia”: Deca imitiraju nas, a mi smo im najgori uzori!

SHARE

Razgovarala: Brankica Treskavica

Pre četiri dana, čuveno amatersko pozorište „Dadov“ proslavilo je svoj 55. rođendan, a večeras će biti premijera predstave „Slučajevi, lost in Serbia“, koji je napisao i režirao Kokan Mladenović. Predstava, u kojoj najmlađi glumac ima deset, a najstariji dvadeset godina, posvećena je upravo njihovoj generaciji, tačnije uticaju koji na njih imaju roditelji, škola, društvo, mediji…

kokan-mladeovic

Moji saradnici i ja smo pre medijatori njihovog nezadovoljstva, jer je tekst nastao iz improvizacija tokom rada na samoj predstavi“, kaže Kokan Mladenović.

„Tiče se njihovih porodičnih odnosa, školskog sistema, vršnjačkog nasilja, generacije koja ih okružuje i, na kraju, zemlje u kojoj rastu. Kad sravnite sva njihova osećanja dobijete činjenicu da ne postoji ni jedna oblast njihovog života koja bi mogla da im pruži ili siguran zaklon ili bar moralni uzor, što je strašno“, objašnjava režiser i nastavlja: “Porodice gotovo da nemaju vremena za svoju decu, bez obzira kog su finansijskog statusa. Škola je odavno izgubila vaspitnu, a sad očiglendo gubi i obrazovnu ulogu. Društvo ima platformu za mlade koju ne sprovodi, ima Ministarstvo za omladinu i sport za koje znamo da je uvek bilo ministarstvo sporta, a omladinom se malo ko bavi. Imate državu u kojoj je sve što bi trebalo da budu moralne vertikale vrlo upitno.

Deca su previše pametna da bi verovala u lažne okvire, koji im se nameću. Pošto nemaju uzore u realnom životu, okreću se sebi, a njihova interesovanja su uglavnom vezana za inostranstvo. To nije nužna emigracija, koju smo imali u vreme ratova, već bolni, hladni, racionalni stav jedne generacije da je tamo negde bolje i isplativije. Više ih ne zanimaju velike priče o patriotizmu, nikakvo lažno rodoljublje… Ta deca će otići, jer znaju da ovde pošteni i moralni nikad neće uspeti kao oni koji imaju suprozne osobine. Predstava počinje himnom Srbije „Bože pravde“ i završava se njome, ali na engleskom jeziku. Jednom će nam, za neku normalnu Srbiju, trebati desetine hiljada mladih, pametnih, školovanih, moralnih ljudi, ali ih mi nećemo imati, jer im nismo dali mogućnost da u to izrastu. Oni imitiraju nas, a mi smo najgori mogući uzori koje su mogli da imaju u životu“, zaključuje Mladenović.

Nema komentara

Ostavite komentar