Fino, aromatično pecivo: Pivske šerbet kifle

by | februar 6, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za testo:
2 dl piva
2 dl ulja
600 g brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
350 g pekmeza od kajsija
Za sirup:
400 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl vode
Za oblaganje:
100 g kokosa

Priprema:
1. U vanglici sjediniti pivo i ulje, pa postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo i mesiti rukom da bi se dobilo glatko testo.
2. Umešeno testo podeliti na osam jufki, a potom svaku jufku na četiri manja dela.
3. Uzeti jedan manji deo i istanjiti ga oklagijom, pa gornju polovinu zaseći više puta, a na donju staviti kašičicu pekmeza i urolati. Na isti način oblikovati još kiflica.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega kiflice. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene.
5. U međuvremenu skuvati sirup. U šerpi sjediniti šećer, vanil-šećer i vodu, pa kuvati dok se ne dobije ređi sirup. Skloniti sa ringle.
6. Pečene kifle umakati u šećerni sirup, pa ih vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati u kokos.

Tagovi: