Greek musaka

by | april 1, 2015

greek musaka

Potrebno je:
– 500 g svinjskog mlevenog mesa, 500 g junećeg mlevenog mesa, plavi paradajz, krompir, 1 l mleka, 100 g brašna, 100 g putera, 2 žumanceta, 150 g kačkavalja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, origano, bosiljak, paradajz – 200 g pelata ili 5 velikih svežih plodova, 2 supene kašike paradajz-pirea, muskatni orah, so, šećer, biber.

Priprema:
– Plavi paradajz isecite popreko i stavite ga u posudu i prelijte vodom, u koju ćete dodati malo soli i sirćeta.
– Ostavite da stoji jedan sat (to se radi da bi izgubio gorčinu). Potom ga premažite uljem, stavite u tepsiju i ispecite u rerni dopola.
– Oljušteni krompir isečen na kriške dopola ispržite u fritezi ili tiganju. Zatim izdinstajte crni i beli luk i dodajte mleveno meso, pa dinstajte dok tečnost ne ispari, a onda dodajte paradajz (pelat ili narendani svež) i paradajz-pire.
– Ostavite da se krčka 10 minuta, a zatim ubacite origano, bosiljak, peršun, šećer, so i biber.
– Dno tepsije prekrijte redom krompira, posolite, pa preko njega naređajte patlidžan, ponovo posolite, a zatim stavite polovinu mlevenog mesa. Sledi red patlidžana, pa ostatak mesa.
– Pecite 15 minuta na 200 stepeni C, a za to vreme napravite bešamel sos, tako što ćete u šerpu staviti puter, pa kad se istopi, dodajte brašno.
– Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine, a potom dodajte muskatni orah, so, biber i dva žumanceta. Dobro izmešajte žicom.
– Izvadite tepsiju iz rerne, prelijte musaku sosom, narendajte kačkavalj preko bešamela, vratite tepsiju u rernu i pecite još 15-20 minuta.

Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: TAVERNA PIATAKIA, www.tavernapiatakia.com, 065/269-69-96

Tagovi: