Karađorđeva sarmica od zelja

by | mart 25, 2015

karadjordjeva

Potrebno je:

– 3-4 veze zelja (20-25 većih listova), 500 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica luka, 40 g pirinča, 50 ml ulja, 1 kašičica soli, 1/4 kašičice bibera, 1 kašičica slatke aleve paprike.

Za pohovanje:
– nekoliko kašika brašna, 1 jaje, dve kašike mleka, nekoliko kašika prezli, ulje.

Priprema:

– Pirinač naliti sa 120 ml vode, kad provri kuvati nekoliko minuta, pa poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli da upije ostatak vode.
– Luk iseckati sitno, posoliti kašičicom soli i prodinstati na 50 ml ulja dok ne postane mek. Na luk dodati 2/3 mesa i dinstati 15-20 minuta, na tihoj vatri, poklopljeno. Skloniti sa ringle, dodati kuvan pirinač, ostatak presnog mesa, malo bibera i aleve paprike. Sve dobro izmešati i kad se prohladi podeliti na dva dela. Svaki deo spakovati u kesu za zamrzivač (širine 24 cm) tako da se od smese formira valjak. Odložiti ih u frižider na jedan sat.
– Zelje oprati i istanjiti mu dršku, pa preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno neko vreme da lišće omekša. Ovo je najjednostavnije raditi u praznoj i čistoj sudoperi kojoj je blokiran slivnik, ili u većoj šerpi.
– Od desetak listova zelja formirati postelju za buduću sarmu, slažući ih tako da svaki naredni preklapa bar polovinu prethodnog. Pripremljeni valjak od mesa položiti na lišće i umotati. Ponoviti sve i s drugom polovinom lišća i mesa. Sarme pojedinačno uviti u providnu foliju ili kesu za zamrzivač, pa staviti u friz na pola sata. Ovo je opciono i radi se da bi se dobio gladak valjak, jer vrhovi listova možda neće hteti da se zalepe uz sarmu, naročito ako zelje nije dovoljno omekšalo.
– Sarme pripremiti za pohovanje – uvaljati ih u brašno, pa u jaje razmućeno sa malo mleka, i na kraju u prezle pomešane s ostatkom brašna. Po želji, za deblji poh ponoviti provući kroz jaja i prezle.
– Pržiti na srednje zagrejanom ulju sedam do 10 minuta sa svake strane, ili do željene boje korice. Servirati odmah uz kuglu mladog kajmaka, pomfrit i zelenu salatu.

Saradnik: Cooks and Bakes: Maja Babić (mamajacooks.blogspot.com)
Foto: Cooks and Bakes

Tagovi: