Paneang kari

by | april 27, 2015

kari

Potrebno je:
– 200 g svinjskog filea isečenog na tanke trake, 1dl pavlake za kuvanje od kokosa ili (neutralne pavlake), ½ l kokosovog mleka, 2 kašike pečenog krupno mlevenog kikirikija, 2 kašike crvene kari paste (videti recept ispod), 3 lista kafir lajma, 2 kašičice smeđeg šećera, 1 kašičica sosa od ribe.

Priprema:
– Najpre isecite svinjski file na tanke trake i ostavite ga sa strane.
– Zatim u šerpu sipajte pavlaku i na umerenoj vatri, uz stalno mešanje,
– čekajte da provri. Potom dodajte prethodno napravljenu kari pastu i, uz stalno mešanje, sačekajte da uvri.
– Nakon toga, dodajte svinjski file i kuvajte nekoliko minuta, pa ulijte i kokosovo mleko.
– Sipajte sos od ribe, šećer, kikiriki i, uz stalno mešanje, dinstajte dok se sos ne zgusne. – Pre nego što sklonite s vatre, dodajte i list kafir lajma.
– Jelo poslužite s kuvanim pirinčem.

*Crvena kari pasta

Potrebno je:
– 10-15 crvenih ljutih papričica, 1 kašika sitno seckanog đumbira (svežeg), 1 kašika limunove trave sitno sečene (ili kašičica limunovog soka), ½ kašičice rendane kore lajma, 1 kašičica semena korijandera, 1 kašika sitno seckanog luka, 1 kašika sitno seckanog belog luka (5 čenova), 10 listova bosiljka, ½ kašičice soli.

Priprema:
– Sve sastojke staviti u avan i mleti dok se ne dobije kompaktna pasta.

Recept: Lepi Brka
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Shutterstock

Tagovi: