Predlog za današnji ručak: Hrskava piletina u slatko-kiselom sosu

by | jul 25, 2015

Ukoliko želite da saznate kako napraviti ovo jelo specifičnog ukusa, biće vam potrebni neki sastojci koji su sastavni deo našeg svakodnevnog života a tako su ukusni. Isprobajte!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci: 
– 800 gr pilećeg belog mesa
– 3 čena belog luka
– 1 kašika meda
– 3 – 4 limuna (ili pomorandže) ili 2 limuna i 2 pomorandže
– 200 gr integralnog pirinča
– 4 – 5 kašika gustina
– ulje (idealno susamovo)
– soja sos
– tabasko (po želji)
– so
– brašno
– susam (po želji)
– 3 supene kašike šećera
– 3 supene kašike sirćeta (najbolje alkoholnog)
– vegeta

Priprema hrskave piletine u sosu?
Prvo obarite pirinač u slanoj vodi, u koju ste dodali malo ulja. Ova hrskava piletina u slatko kiselom sosu se služi uz integralni pirinač obično, a ukoliko vam se ne dopada ovaj recept, možete je služiti uz prilog od mešanog povrća.

Dok se pirinač kuva, vi iseckajte piletinu na tračice. Izmešajte brašno i susam, posolite po ukusu. Piletinu valjajte u brašno i susam, pa pržite na dobro zagrejanom ulju, dok ne dobije lepu žutu boju sa obe strane. Potom piletinu ostavite da se ocedi od ulja, a najbolje je da je poređate na salvetu.

Kada završite sa prženjem piletine počnite sa pripremom sosa. Prvo iscedite voće, pa dodajte istu količinu vode koliko ste dobili soka od voća.

Zagrejte ulje, pa kratko propržite na njemu sitno iseckan beli luk, ali vodite računa da ne zagori. Odmah dodajte izmešani sok od voća i vodu, soja sos, med, šećer i začine po ukusu. Na kraju rastvorite kocku za sobu u 200 ml vode, pa i nju dodajte u sos. Na kraju dodajte sirće. Kada se sos ukuva ( otprilike trećina treba da ostane ).

Razmutite gustin sa 2 – 3 supene kašike vode, pa dodajte u sos i ostavite da virucka još malo na tihoj vatri. Na kraju kuvanja, sos bi trebalo da bude gust poput džema. Ovde vam predlažem da probate sos, kako biste procenili da li treba da dodate neki od začina.

Tagovi: