Predlog za ručak: Prokelj sa slaninom, orasima i brusnicama

by | februar 2, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci (za 6 porcija):
– 1/2 šolje (od 2 dl) krupnije iseckanih oraha
– 2 kašičice maslinovog ulja
– 700 g prokelja, prepolovljenog
– slanine po ukusu, iseckane na tračice
– 1/4 šolje sitno iseckanog crnog luka
– 1 čen belog luka, sitno iseckan
– 1/4 šolje krupnije iseckanih suvih brusnica
– 1 kašika sirupa od agave (može i med)
– 1 kašika ulja
– so, biber

Priprema:
1. U zagrejanom tiganju prepecite orahe 3-4 minuta. Prebacite u tanjir.
2. Obrišite tiganj i vratite na vatru. Dodajte maslinovo ulje i na njemu propržite prokelj, oko 5 minuta, često mešajući.
3. Dodajte crni, beli luk i slaninu te pržite još 1 minut. Zatim u tiganj dodajte i brusnice, sirup od agave i 1 šolju vode i na srednjoj vatri kuvajte 5-7 minuta, dok većina tečnosti ne ispari, a prokelj ne omekša (ne treba da bude previše mekan).
4. Prebacite u činiju za serviranje, dodajte ulje i prepečene orahe, so i biber po želji, izmešajte i poslužite.

Tagovi: