2012 – godina dobre muzike

by | januar 6, 2012

Godina koja je pred nama biće puna iznenađenja i noviteta. Promene se očekuju na skoto svakom polju – u politici, ekonomiji, tehnologiji… Ove godine očekuje nas Olimpijada u Londonu, možda i poslednja ako je verovati onima koji predviđaju smak sveta. Možda su baš iz tog razloga muzički umetnici i producenti odlučili da nas ove godine obraduju mnoštvom zanimljivih projekata na ovim poljima. Jer, ko zna da li će kasnije imati priliku da naprave sledeći album.

Verovatno najočekivaniji album je Madonin, jer su karijeru kraljice popa obeležile uvek neke promene i iznenađenja. Očekuje se da ćemo Madonine nove pesme čuti u martu.

 

Aerosmith, jedan od najdugovečnijih bendova na svetu, ne odustaje od stvaranja nove muzike. Novi album, na kojem su sarađivali sa najboljim producentima, izlazi u maju. Kao i Stivena Tajlera, i Ozi Ozborn prkosi godinama i sa bendom Black Sabbath ove godine objavljuje novi album i sprema se za turneju, u okviru koje će posetiti i našu prestonicu. Verovali ili ne, ovaj bend nije objavio album od 1978. – pune 33 godine. Ovi bendovi nisu jedini koji se nadaju da će ponoviti slavu iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka – očekuju nas nove pesme i Brusa Springstina, ZZ Top-a, The Beach Boys-a…

Ljubitelji r&b muzike željno očekuju album pevačice Mary J. Blige, koji pod imenom „My Life II… The journey Continues (Act 2)“ izlazi u maju, a i njena koleginica Ališa Kiz najavila je da ćemo i od nje čuti nove pesme ove godine, ali tačan datum, kao ni naziv albuma, nisu još objavljeni. Nora Džouns će nas takođe obradovati novim pesmama u svom prepoznatljivom džez-kantri stilu.

Bendovi za koje nikad ne bismo ni pomislili da će ponovo stvarati muziku zbog prilično bučnih i neprijatnih razlaza, poput Soundgarden ili No Doubt, ipak će ove godine obnoviti saradnju, a mnogi se raduju i novim izdanjima sastava Muse, The Killers i Garbage.

I, za kraj ostavljamo Leonarda Koena, koji će albumom „Old Ideas“ da upotpuni svoju diskografiju novim soul-kabare pesmama. Ovaj pevač, koji je već zagazio u sedamdesete godine a ne prestaje da nas oduševljava svoijim magičnim tekstovima i glasom, objaviće album krajem ovog meseca.

Nađa Rakocija, novinarka

Tagovi: