Categories Promo

INmusic – najjači u istoriji

Jarun je, kako smo se prošle godine uverili, zaista jedno od najboljih mesta za održavanje festivala. Ako ste se navikli na Exit, i tumaranje tvrđavom i čudne zaokjrete i skrivene stejdževe iz ugla, ovde će vas iznenaditi “pravolinijska” organizacija INmusica, jer je sve u liniji sa Savom, jedan stejdž, pa drugi… Promenada muzike! Ako ne padne kiša i trava Jaruna se ne pretvori u Glastonbury, biće nam i ove godine sjajno kao i prošle, koja nam je, avaj, kajemo se, bila prva na INmusicu. A i ako padne, nije nas briga. Što bi rekao Slavko Cvitković komentarišući utakmicu Rijeka-Real Madrid: “To se nas ništa ne tičeee…”

Piše: Žikica Milošević

ARCADE FIRE

ARCADE FIRE
Ima jedna engleska reč koja je mnogo fina i to je reč „arguably“. Ima toliko lepe finese da je teško i prevodiva, ali svojevremeno je neko napisao da su 2012. na primer, kanadski alter-rokeri Arcade Fire bili „arguably“ najveći bend na svetu. Svakako jedan od najskupljih. Dolaze iz dvojezične Kanade, još dvojezičnijeg Montreala i pevaju ponekad i na francuskom, uz engleski, koji su odabrali kao „jezik rokenrola“. Da se ovi Kvebečani ne šale, vidi se po tome da im singlovi traju po 8 minuta, da im Anton Korbajn radi spotove, i im je blaženopočivši David Bowie pevao prateće vokale, a to se retko dešavalo, odnosno, Bowie je radio samo sa onima koji mu se stvarno sviđaju, dvojkiravđi i neka velika imena. Zapravo i ne mogu da se setim neke Bowieve saradnje osim sa Placebom, Pet Shop Boysima i Arcade Fire, u poslednjih 20 godina. To već sve kaže. I ovde želimo vatru. Arkadnu.

KINGS OF LEON

KINGS OF LEON
Jao, odakle početi za ovogodišnji INmusic? Lista izvođača izgleda kao tim pomenutog Real Madrida, ali iz ere „galaktikosa“, tj. Davida Beckhama i Zinedina Zidana. Zvezda do zvezde i svi praše gitare (OK, ne baš svi). Među gitarskim zvezdama ove godine, ipak, može se reći da najjače sija američki bend Kings of Leon, bend koji je svoje ime dobio greškom kada je neko pogrešno izgovorio originalno ime Kins of Leon. Stari dobri američki rok, koji sviraju stari dobri američki likovi koji se vole potuć’, popit’ i zagalamit’, ali i zasvirat’ žestoko. Retro-rok je postao popularan početkom druge polovine prve decenije 21. veka, a ovi momci su bili perjanice. Sad se vraćaju, opet sa rifovima gitara u novim pesmama koje su jednako melodične kao i one od pre 10ak godine. Da, hoćemo seks na vatri.

KASABIAN

KASABIAN
Bilo jednom jedno zaltno doba alt-roka, i to se desilo negde između 2003. i 2009. godine, počev sa prvim singlovima The Killers, Interpol i Franz Ferdinand, a jedna od perjanica te scene, gde su na top-listama i u kafićima carevali zaista dobri bendovi i dobar muzika, su Kasabian. To je bilo doba bendova, sad je doba solista. To je bilo doba gitara, sad je doba elektronike. Dobro je što Inmusic insistira na tome da je „starinski“ festival nalik na one britanske, i ipak su glavne face bendovi i glavne su gitare i uopšte muzika koja se svira a ne DJ-jevi i novopečene zvezdice. Nastup Kasabian će biti jedno maleno slavlje.
ALT-J
Tako ti i treba kad smisliš odveć originalno ime. Da, mislim na znak „delta“ (Δ), pa onda niko ne može da ga nađe, i ti onda moraš da ga objasniš putem shortcuta na tastaturi. Alt+J. Nešto mi neće, evo stiskam Alt+J i ne pojavljuje se simbol. Ali svakako je odlična fora. Lids je uvek bio rasadnik sjajnih bendova, pa je i ovaj bend, nastao u vreme ljutog hipsteraja 2012. godine (OK tad su debitovali), odlična eklektična kombinacija svega i svačega, od gitara i sintisajzera do duvača. Neuhvatljivo u reči, ali odlično za slušanje. Ne pada mi bolji izraz od hipster-pop, i to mislim u najpozitivnijem smislu budući da cenim hipstere i ne bojim se izaći i reći to. Iako nije moderno. Nikad bilo. Ali njihova muzika će uvek biti.

Kliknite na sledeću stranu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA