Categories Promo

Dr Jagoda Jorga: Antioksidansi – a nije voće i povrće?

Kad se pomenu antioksidansi, svi pomisle samo na voće i povrće. I pročitaćete često – ko to ne jede, taj ne unosi te tako važne nutrijense, a to nije baš tako! Istraživanja kažu nešto sasvim drugo – u Velikoj Britaniji se pokazalo da preko 50% unetih antioksidanasa potiče iz kafe. U nauci, danas, nema dileme – napici su najveći izvor potentnih antioksidanasa. Tu se, pored kafe i čaja, nalaze i kakao, vino a zanimljivo je da je po količini antioksidanasa, između crnog i zelenog čaja, crnog vina, kakaa i kafe, kafa na prvom mestu.

Dr Jagoda Jorga

Zašto uopšte pričamo o antioksidansima, i zašto su oni tako važni? U jednoj rečenici, oni su apsolutno neophodni u neutralisanju viška slobodnih radikala i sprečavanju njihovih štetnih efekata. Naš organizam oslobađa se potencijalno opasnih slobodnih radikala, koji su inače nezaobilazni produkt našeg normalnog metabolizma, a mnogi antioksidansi povećavaju prirodne kapacitete za odbranu našeg organizma.

Slobodni radikali su veoma reaktivni, jonizovani manji ili veći molekuli koji oštećuju ćeliju i u krajnjem dovode do „ćelijske smrti“. To su procesi koje nauka prepoznaje kao bitne mehanizme u pojavi najčešćih i najtežih oboljenja današnjeg čoveka poznatih kao hronične masovne degenerativne bolesti, a koje su istovremeno uzrok skraćenja životnog veka i prevremenog umiranja.

Naš organizam ima veoma dobro razvijene unutrašnje mehanizme neutralisanja slobodnih radikala, ali u stanjima stresa bilo fizičkog ili mentalnog kao i pri dejstvu različitih spoljnih supstanci – od sunčanja do unošenju prekomernih količina hrane – posebno nekih njenih sastojaka, dolazi do stanja oksidativnog stresa kada je stvaranje slobodnih radikala takvo da se okreće protiv sopstvenih ćelija. U takvim situacijama neophodni su i spoljašnji antioksidansi koje unosimo hranom i napicima. Ali, oni su dobrodošli i pri normalnom funkcionisanju, jer će čuvati naše unutrašnje mehanizme i povećati njihovu otpornost. U kvalitetnim napicima kao što su kafa, zeleni i crni čaj ima mnogo veoma dobrih aktivnih jedinjenja koje su „hvatači“ slobodnih radikala. Oni tako ostvaruju generalni antizapaljenski efekat koji se onda ispoljava u boljem stanju krvnih sudova, nervnih struktura i ukupnom metaboličkom fitnesu.

Antioksidansi su zajedničko ime za veoma različita jedinjenja koja je gotovo nemoguće sve nabrojati. Mnoga od njih su vitamini kao: vitamin C, A, E, beta karoten, selenl, a zatim i čitav niz drugih poznatih jedinjenja. Jedno od bitnijih jedinjenja je hlorogena kiselina, koju nalazimo u sirovoj kafi u neuporedivo većoj količini nego na drugim mestima.

U svakom slučaju, jedna od važnijih preporuka o unosu antioksidanasa je da ih treba unositi iz prirodnih izvora, prevashodno iz hrane i napitaka koji ih sadrže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA