Categories Promo

L&Z u žiriju za najboljeg barmena Srbije! Evo kako smo se proveli…

Po prvi put u Srbiji juče je organizovano takmičenje najboljih barmena od strane Old Fashion Cluba, a mi smo bili pozvani da učestvujemo u odabiru najboljeg kao medijski žiri. Nimalo lak, vrlo izazovan, ali sjajan zadak. Dobro smo se zabavili, naučili svašta novo, probali sjajne kombinacije ukusa, uživali u istrajnosti i posvećenosti takmičara. Do poslednjeg trenutka bilo je neizvesno ko će poneti titulu najboljeg! No, hajdemo redom…

Old Fashion Club po prvi put u Srbiji organizovao je Old Fashion Club Masters, takmičenje barmena u pripremi originalnih recepata koktela koji u svojoj osnovi imaju američki viski: Woodford Reserve, Jack Daniel’s, Jack Daniel’s Signle barrel i Gentleman Jack. U finalu su se našli 10 najboljih takmičara koje je odabrao internacionalni žiri: Dušan Zarić – jedan od najboljih svetskih barmena (pisali smo o njemu u julskom broju magazina L&Z), Nidal Ramini ispred Brown Forman grupacije i Tom Vernon Brown Forman ambasador za američke viskije.

Takmičari su imali zadatak da prikažu svoju veštinu i savremenu interpretaciju najpoznatijeg viski klasika „Old Fashioned“, dodajući svoj lični twist odnosno naki “tajni” i jedinstveni sastojak. Tako smo saznali da barmeni uživaju u pravljenju domaćih bitera koji daju koktelima jedinstvenu notu. Takođe smo saznali da je pre početka pravljenja koktela potrebno ohladiti čaše (stavljanjem kockica leda koje se uklone neposredno pre sipanja koktela) i da je kora pomorandže ili grejpa idealnan eterični finiš, ali i dekoracija.

Žiri se sastojao iz tri dela: tehnički, degustatorski i medijski žiri. Komisija je sumirala ocene sva tri žirija, koji su ocenjivali sve od kontakta s publikom, tehničkog izvođenja do ukusa, a najteže je bilo upravo degustatorskom žiriju. Nakon što su ocene sabrane za najboljeg je proglašen mladi barmen iz Novog Sada Nikola Šarić koji je inspiraciju za koktel u čijoj se osnovi nalazi Gentleman Jack pronašao u muzici Dina Martina i sećanju na stara vremena. Simbolično koktel je nazvao baš po njegovoj muzičkoj numeri – Let it snow! Intervju i recept pobedničkog koktela, očekujte u sledećem broju našeg magazina!

Nikola Šarić je osvojio studijsko putovanje i praksu u prestižnim lokalima u jednoj od svetskih metropola bartendinga, dok su drugo i trećeplasirani Miloš Stefanović i Boško Prinčevac dobili angažman i imenovanje u zvanične ambasadore Old Fashion Club-a.

Autor: Tamara Bogunović


Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA