Categories Promo

Najnovija saznanja o povezanosti magnezijuma i dijabetesa

Magnezijum je mineral od neprocenjive fiziološke važnosti za organizam i ishranom bismo trebali da osiguramo unos od 375 mg dnevno. Prenizak unos magnezijuma kroz duže vreme povećava rizik od nastanka najčešćih hroničnih bolesti današnjice. Među njima se, uz hipertenziju, kardiovaskularna oboljenja i osteoporozu nalazi i dijabetes tipa 2. Ne samo da hronično nedovoljan unos magnezijuma povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, već i osobe koje boluju od dijabetesa češće imaju smanjeni nivo magnezijuma u ćelijama u odnosu na ne-dijabetičare.

Magnezijum i insulin

Hronični nedostatak magnezijuma dovodi do pogoršanja insulinske rezistencije kod dijabetesa tipa 2, što vremenom može da ošteti organe.
Analiza objavljena prošle godine u časopisu Pharmacological Research, pokazala je da dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osetljivost, kako kod obolelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara.

Voda i magnezijum – svima potrebni

Važno je znati da pravilna ishrana uključuje i ono što pijemo. Sve više se govori o značaju vode koja sadrži magnezijum, što potvrđuje istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients, koje je pokazalo da je viši nivo magnezijuma u vodi za piće značajno povezan s nižim rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca.

Zar to nije dovoljan razlog da obratimo pažnju na adekvatan unos magnezijuma hranom i vodom svaki dan?

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA