Categories Promo

Slave i praznici ne moraju biti neprijatelji dobre linije

Sezona slava i praznika je počela. Oni koji se brinu da je obilna srpska trpeza direktna pretnja po njihovu liniju nemaju razloga za strah. Pročitajte koji je najbolji i po liniju najbezopasniji način da ukombinujete slano i slatko, a da ne prekoračite preporučeni unos kalorija na dnevnom nivou i preživite praznike bez kilograma viška.

Strategija počinje od ranog jutra

Mnogi prave grešku i na slavu odlaze praznog stomaka u nadi će tamo nadoknaditi propušteno kao i da će ova strategija proći “bezbolno” po liniju. Ah, kakva medveđa usluga. Osim što ćete poremetiti energetski balans, gladovanje, a potom prejedanje je jako loše za organizam, pa tako stvarate rizik od nadutosti i bolova u stomaku. Nije poenta da se odričete hrane već da naučite kako da pravilno kombinujete namirnice. Sa tim se slaže i nutricionista Ljubiša Knežević koji savetuje da je brojanje kalorija veoma važno, ali da u jelu treba i uživati. Svoj dan započnite laganijom ishranom, kako biste ostavili “mesta” za kasnije. Idealan izbor za doručak je omlet od dva jaja koji ne prelazi 190 kalorija, a za ručak obrok salata u vrednosti od 400 kalorija. Na taj način ostavljate čak 1.600 kalorija za slavu, što uopšte nije malo i pruža vam da pojedete od svega pomalo.

Stigli ste na slavu, šta sad?

S obzirom na to da se srpska tradicionalna ishrana ne može pohvaliti malom količinom ugljenih hidrata, greška koju mnogi prave jeste nebrojanje kalorija. Statistike pokazuju da prosečan slavski tanjir u Srbiji iznosi od 4.000 do 7.000 kalorija. Podsetimo da jedan kilogram iznosi 7.000 kalorija i ne zaboravimo da je preporučeni dnevni unos kalorija do 2.200 na dnevnom nivou. Ako se na stolu nalaze prasetina, jagnjetina, slano, slatko i alkohol vrlo lako dolazi do prejedanja i preteranog unosa kalorija. Opet, ne treba ni da se pojavite na slavi i pijete samo vodu.
Jedite sve, ali umereno. Kako?

Kontrolišite porcije! Počnite sa crvenim vrstama mesa koje će vam pružiti puno energije. Svinjetina će vam dati najviše proteina i vitamina B, a 100 grama svinjetine ima samo 140 kalorija. S druge strane, jagnjetina sadrži najviše gvožđa i 200 kalorija.
A onda kako ne dodati i malo ruske salate? Jedna kašika ruske salate ima oko 220 kalorija, a uz to sigurno nećete zaobići ni parče hleba od 130 kalorija.
Nemojte da se ustručavate ni da pojedete nešto slatko – najbolji izbor su sitni kolači, a tri komada (sasvim dovoljno da se zasladite) sadrže

oko 350 kalorija. Čaša omiljenog gaziranog pića sadrži 140 kalorija, a ako ste se dodali kolačić viška uvek se možete opredeliti za nekalorijsku verziju Coca Cole Zero koja sadrži 0 kalorija!
Umerenim pristupom ”od svega po malo” nećete uneti više od 1.100 kalorija, a zahvaljujući umerenoj ishrani prethodno u toku dana preporučeni dnevni unos neće prelaziti više od 2.200 kalorija.

Savet zlata vredan: Pridržavajte se pravila jednog tanjira – sve što želite stavite na tanjir odmah i nemojte više ništa dodavati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA