Categories Promo

Zaštita u detinjstvu – osnova zdravlja u odraslom dobu

Edukacijom o merama zaštite kože od negativnih efekata sunčevog zračenja u okviru kampanje o odgovornom ponašanju na suncu „Zaštita za sve“, u narednih nekoliko meseci biće obuhvaćeno preko 10 000 dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. U sklopu aktivnosti kampanje, školama sa najvećim brojem đaka u Beogradu i Srbiji biće donirani UV indikatori, specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, a istovremeno će biti sprovedena i edukacija prosvetnih radnika i trenera koji rade sa decom, o merama koje čine odgovorno ponašanje na suncu – najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Osnovnoj školi „Pavle Savić“ u Beogradu.

Na konferenciji su učestvovali ass. dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije, savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Kosanović, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog Vojnomedicinske akademije i član Stručnog saveta kampanje, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i Nada Miletić Nevajda, Eucerin Srbija.

“Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca. Kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu, mogu se javiti veoma ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće iskazuju u kasnijim godinama života. Česte opekotine od sunca tokom detinjstva značajno povećavaju rizik za nastanak raka kože. Konkretno, rizik za pojavu melanoma u kasnijem dobu se udvostručuje ukoliko je osoba tokom detinjstva imala više od pet epizoda pregorevanja na suncu. Odgovorno ponašanje na suncu i redovna i adekvatna zaštita od negativnih efekata sunčevog zračenja u ranom periodu, značajno smanjuju opasnost od akutnih oštećenja kože i utiču na smanjenje rizika od pojave raka kože u odraslom dobu,” objasnila je razloge pokretanja kampanje prof. dr Kandolf Sekulović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA