Najneobičnija hrana iz svih krajeva sveta

by | mart 1, 2012

Da se bira država sa najčudnijom hranom, Kina bi se verovatno našla na prvom mestu.

Stanovnici ove zemlje navikli su da svoje obroke spravljaju od najčudnijih stvari, poput jelenovog penisa, a kineske metropole na uličnim štandovima nude vrovatno najjčudnije grickalice na svetu: morske zvezde, škorpije, stonoge…

Ipak, ni stanovnici južnoameričkih zemalja poput Perua, Ekvadora ili Bolivije ne zaostaju za ovom azijskom zemljom. Za razliku od ostatka sveta, morski prasići za njih nisu kućni ljubimci, već specijalitet koji obožavaju da vide na trpezi.

Omiljeno jelo Filipinaca je belut. Radi se embrionu pačeta koje se kuva kada je staro oko 18 dana. Malo je ljudi koji dođu na Filipine ima želju da proba ovo jelo, koje je jedino domaćem stanovništvu praznik za čula.

U državama jugoistočne Azije češće ćete naići na natpis „Zabranjen durijan“ nego na znak „Zabranjeno pušenje“. A kada pomirišete ovu voćku biće vam jasno i zašto. Njegov miris porede sa mirisom stajskog đubriva i trulog luka, ali to ne sprečava ljude da ga često jedu.

U Vijetnamu obožavaju supu koju zovu tiet canh, a koju prave od krvi i zamrznog mesa.

Poznato je da u Aljasci ljudi opstaju zahvaljujući ribama, ali nismo sigurni da bismo ikad probali ribu spremljenu na ovaj način, Radi se o glavi lososa, koja se zakopa u rupu u zemlji i tu odstoji nekoliko nedelja, nakon čega se pojede bez ikakog naknadnog pripremanja.

Volite kafu? Ovakvu sigurno do sada niste probali. Na ostrvu Sumatra kafa se priprema na potpuno neobičan način: zrna se ne beru, već se pronalaze ona koja su prethodno pojeli, svarili i izbacili iz organizma cibetke – mala zver koja živi u šumskim predelima Evroazije i Afrike. Razlog za to je što enzimi iz njihovog organizma deluju na zrna kafe i daju im ukus drugačiji od onog na koji ste navikli.

Tagovi: