Danas spremamo: Hoddeok – korejske pogačice sa karamelizovanim orasima

Hoddeok je tradicionalni južnokorejski desert, koji se prodaje na ulicama kao fast food. Nude se sa nekoliko vrsta filova, ali je ovaj najpoznatiji. Potrebno je 2 šolje brašna, 1 šolja tople vode (200 ml), 2 kašičice kvasca, 2 kašike belog šećera, pola kašičice soli, 1 kašika šećera.
Fil se pravi od 50 gr smeđeg šećera, 2 kašike fino mlevenih oraha, 1 kašičice cimeta.

Foto: coolinarika.com

Priprema:
1. U veću činiju staviti toplu vodu, kvasac, šećer, so i ulje.

2. Polako dodavati brašno (uz mešanje), sve dok ne dobijete lepljivo “mljackavo” testo. Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da raste na toplom mestu (oko 45 minuta).

3. Kada se testo udvostruči, lagano ga varjačom premesite, vodeći računa da se ne izgube balončići vazduha. Ostavite da se “odmara” još deset minuta.

4. Testo stavite na radnu površinu, koju ste prekrili sa dosta brašna. Potom polako rukama oblikujte testo, vodeći računa da to brašno ne bude u sredini testa. Mesite vrlo lagano, gurajući testo sa rubova prema sredini.

5. Podelite testo na pola, a onda svaku polovinu na pola, pa još jednom… sve dok ne dobijete 8 jednakih delova.

6. Svaki deo malo spljoštiti, pa zatim dodati kašiku fila. Polako podižite spoljni deo testa, a onda ga vucite prema sredini, kako bi se testo spojilo, prekrivajući fil. Budite pažljivi, jer je testo veoma meko. Na kraju treba da dobijete potpuno zatvorenu lopticu.

7. Zagrejte ulje u tavi, na srednjoj temperaturi. U njega pažljivo spustite testo. Prvo pecite stranu na kojoj je testo spojeno.

Foto: Coolinarika.com

8. Posle dva minuta (ili kad testo lepo porumeni) okrenite pogačicu i odmah ga pritisnite špatulom, da se pogačica spljošti na 1-2cm debljine. Ovaj korak je veoma važan, jer ako se pogačica dovoljno ne spoljošti šećer se neće otopiti.

9. Pržiti i tu drugu stranu oko 2 minuta, zatim smanjiti temperaturu na minimum, pa nastaviti prženje sa svake strane još 2 minuta. Gotove pogačice stavljati na papirni ubrus, da bi se upio višak ulja.

10. Tokom prženja će se šećer rastopiti i karamelizovati orahe. Zato je važno da ih pečete upravo onoliko koliko je rečeno, jer ako požurite šećer se neće otopiti, a u tome je glavna “caka” ovog recepta. Važno je i da se koristi smeđi šećer, jer on daje specifičan ukus.

Foto: Coolinarika.com

11. Poslužiti tek kad se pogačice prohlade (posle 15-20 minuta), jer je posle pečenja fil izuzetno topao.

Od 27. aprila do 6. maja u Novom Sadu traje Food Planet, festival internacionalne hrane i muzike. Odaberite kuhinju koja vam najviše odgovara i vidimo se na Trgu Slobode u Novom Sadu. Više informacija na Food Planet – Festival nacionalnih kuhinja.