Kremasti desert sa ukusom narandže

by | februar 21, 2012

Predivna kombinacija ukusa narandže, vanile i karamele u ovom kremastom desertu sigurno će vas omamiti. Lako ćete ga napraviti, izgleda prekrasno i jako je ukusan. Savršen za kraj večere s prijateljima.

Sastojci za krem od vanile:

– 2 jaja (žumanjak)
– 50 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 dl šlaga
– 2 listića želatina
– 1 narandža – narendana korica i isceđen sok

Priprema krema od vanile:

Stavite želatin u vodi da nabubri. Na pari istucite žumanjke sa šećerom. Maknite s vatre. Umutite šlag, narendajte koricu od narandže na sitne trakice. Vanilin šećer prokuvajte u soku od narandže i maknite s vatre. Sve zajedno izmešajte i imate vanilin krem.

Sastojci za krem od karamele:

– 60 g šećera
– 1 dl slatke pavlake
– malo vode

Priprema krema od karamele:

1. Stavite šećer u šerpu i zagrevajte ga mešajući dok se ne počne topiti. Prestanite s mešanjem i pričekajte dok se sav šećer ne otopi… Šećer treba dobiti tamno zlatno-žutu boju. Ne sme se prepržiti jer će biti gorak. Pavlaku sobne temperature ulijte u karamelizovani šećer, polako i lagano, te pripazite jer će prskati.

2. Kuvajte na laganoj vatri i dodajte malo mlake vode, neprestano mešajući, dok se sav karamelizovani šećer ne istopi u pavlaku i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremast. Maknite s vatre, malo ohladite i u čaše za martini stavite red kreme od vanile pa red krema od karamele. Uzmite kašičicu i malo promešajte da se kreme isprepletu. Ukrasite s malo narendane narandžine korice i listom mente, po želji.

Tagovi: