Categories Recepti

Letnja koktel opsesija: Recept za legendarni martini (VIDEO)

Shaken or stirred? James Bondov Vesper Martiny, dirty martini, dry martini… Flaširani martini je intalijanski vermut koji je dobio ime po imenu fabrike „Martini & Rossi“. Doprineo je da mnogi misle da je reč o regularnom alkoholnom piću dok se zapravo radi o koktelu čiji je ovo piće samo deo…

Servira se u ohlađenim čašama za koktele, odnosno martini čašama jer su za ovaj koktel i dizajnirane. Zapravo je ovo grupa koktela, martiniji, jer ima veliki broj varijacija i načina pripreme, a razlika je u odnosu dva osnovna sastojka koktela, vermuta i džina.

Priprema: Klasični ili originalni martini sadrži 75ml džina, 15ml suvog vermuta, jednu maslinu. Sastojke sipajte u posedu u kojoj ćete mešati zajedno sa kockama leda, mešajte oko 30 sekundi, sipajte i ukrasite maslinom.

 

Pročitajte i…Letnja koktel opsesija: Limunada sa votkom i mentom

Pored standardnog Džin martinija, tu su još i Dry Martini u koji ide polovina svuog vermuta, Extra Dry Martini sa nekoliko kapi vermuta, Bone Dry Martini bez vermuta, Perfect Martiny sa pola slatkog i pola suvog vermuta, Vodka Martiny gde se stavlja vodka umesto džina. Naravno dirty martini, verzija gde se pored masline dodaje i malo soka od masline i nastaje „prljavi“ martini.

Pogledajte kultnu scenu sa crnogorskog primorja, a iz romana pisanog davne 1953. „Kazino Rojal“. Bond naručuje Vesper.

 Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA