Maštovito pecivo: Slatka punjena pletenica

by | april 29, 2016
Foto: Bakini Slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za testo:
– 40 g svežeg kvasca
– 2,5 dl mleka
– 1 dl vode
– 3 kašike šećera
– 100 g margarina
– 4 žumanceta
– 2 kesice vanil-šećera
– rendana kora 1 limuna
– rendana kora 1 narandže
– 1 kašičica soli
– 750 g brašna
Za fil:
– 250 g marmelade od kajsija
– 100 g mlevenih badema
– 100 g suvog grožđa
Za premaz:
– 1 jaje

Priprema:
1. Razmutiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostaviti ga da nadođe.
2. U vanglici za mešenje sjediniti margarin sa polovinom brašna pa dobro izmešati da bi se dobila mrvičasta smesa. Dodati žumanca, rendanu koru limuna i narandže, vanil-šećer i so.
3. Sipati nadošao kvasac te postepeno dodavati preostalu količinu brašna i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe 30 minuta.
4. Potom testo podeliti na tri dela pa svaki deo premesiti i oblikovati jufke. Prekriti ih krpom i ostaviti da miruju 20 minuta.
3. Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom u pravougaonik, premazati je trećinom marmelade, posuti trećinom badema i suvog grožđa pa urolati. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
4. Punjeno testo uplesti pa smotati u krug, a krajeve podviti da se slepe. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa prebaciti u nju punjenu pletenicu. U sredinu staviti modlu za krofnu pa ostaviti 20 minuta da nadođe.
5. Nadošlu pletenicu premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok blago ne porumeni, potom je prekriti folijom i nastaviti pečenje još 15 minuta.

Tagovi: