Osvežavajuća nota žutog citrusa: Limun štangle

by | april 25, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za koru:
– 250 g margarina
– 180 g šećera
– 5 jaja
– 280 g brašna
– 1 limun, sok i rendana korica
– malo sode bikarbone
Za fil:
– 7 dl kisele pavlake
– 100 g šećera
– 1 jaje
– 1 limun, sok i rendana korica
– 3 kašike gustina
– Žuta boja za kolače

Priprema:
1. Limun potopiti u vodu s malo sode bikarbone, pa ostaviti da prenoći.
2. Umutiti margarin sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno jaje uz neprekidno mućenje. Umešati brašno, sok i rendanu koru limuna i sve lepo sjediniti.
3. Izliti smesu u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 min.
4. Za fil, žicom izmutiti jaje. Dodati sok i rendanu koru limuna, gustin, šećer i kiselu pavlaku. Odvojiti manji deo (oko 150 ml) smese i umešati žutu boju za kolače.
5. Izvaditi polupečenu koru iz rerne, preliti pripremljenim filom, a žutim delom fila išarati odozgo. Vratiti sve zajedno da se peče još 15-20 min.
6. Ohlađen kolač seći na šnite.

Tagovi: