Pašticada

by | april 30, 2011

  • 1,5 kg govedine od buta
  • 5 čenova belog luka
  • 6 glavica crnog luka
  • 100 g dimljene suve slanine
  • 3 karanfilića
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 7,5 dl belog vina
  • 2 dl slatkog crnog vina
  • 5 suvih šljiva
  • 1 dl ulja
  • biber u zrnu
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 7,5 dl vinskog sirćeta
  • 1 pakovanje njoka
  • so, biber

1. Meso staviti u plastičnu posudu, preliti ga vinskim sirćetom i ostaviti u frižideru 3 dana (povremeno ga okretati).
2. Zatim ga izvaditi iz sirćeta, oprati pod mlazom vode i dobro osušiti.
3. Slaninu iseći na štapiće, beli luk očistiti i ostaviti u komadu, crni luk i iseći na kockice.
4. Osušeno meso špikovati slaninom, belim lukom, biberom u zrnu, karanfilićem i natrljati začinima po ukusu.
5. U veću šerpu sipati ulje, pa kada se zagreje, i pržiti meso sa svih strana da porumeni. Zatim dodati crni luk, poklopiti i dinstati na umerenoj temperaturi, u soku od mesa dok sva tečnost ne ispari.
6. Potom zaliti belim vinom do polovine mesa i nastaviti sa dinstanjem oko 60 min. dok meso ne omekša.
7. Omekšalo meso izvaditi iz safta i iseći na šnicle.
8. Saft od pečenja procediti kroz cetku, dodati paradajz pire, slatko crno vino, suve šljive i kratko prokuvati.
9. Njoke obariti u slanoj vodi i procediti.
10. Meso preliti pripremljenim umakom i poslužiti uz barene njoke.

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: