Po receptu makedonskih domaćica spremite najbolji ajvar koji ste ikada probali

by | septembar 14, 2016

Kada budete savladale tehnike pripremanja najboljeg domaćeg ajvara, zaboravićete na sve one kupovne, a način na koji ste ga do sada pravile, pašće u zaborav.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Reč je o pravom makedonskom domaćem ajvaru i receptu kojeg se tamošnje domaćice drže već nekoliko decenija.

Sastojci:

– 10 kg crvene paprike
– 3 velika plava patlidžana
– 5 dcl ulja
– so po želji
– 1 velika kašika šećera

Postupak:

1. Papriku ispecite u rerni, pa je odmah nakon pečenja stavite u kese na nekoliko minuta kako bi omekšale, što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, a zatim ih složite u veliku cedaljku, kako bi se što bolje iscedile (potrebna su najmanje 3 sata za ceđenje)

2. Patlidžane takođe pecite u rerni, a onda ih na isti način kao paprike držite kratko u kesi i potom ogulite i ostavite ih da se cede.

3. isceđenu papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, i sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Pročitajte i… Tako dugo smo želele baš ovo! Recept za hleb BEZ brašna od samo 3 sastojka

Dalji postupak spremanja najukusnijeg ajvara na svetu, pročitajte na sledećoj stranici…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

4. Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dodavati – po 1 dcl svakih 20 minuta – mešajte neprestano jer ulje ne sme da izbije na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz varijačom po dnu lonca nakon čega je potrebno videti dno lonca.

So i šećer dodajte na samom kraju, tačnije, u poslednjih 20 minuta.

Pročitajte i… Jednostavno i bez pečenja: Recept za definitivno najbržu tortu sa bananama i keksom

5. U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stupeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, a zatim ih sve zajedno prekrijte stolnjakom.
Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite da stoje na tamnom i hladnom mestu.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: