Predlog za ručak: Ražnjići od sardela

by | mart 14, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 800 g sardela
– 1 limun
– 200 g brašna
– 400 g pelata paradajza
– pola kašičice belog luka u prahu
– 100 g zelenih maslina bez koštica
– 1 dl belog vina
– 1 dl supe od povrća
– 3 dl maslinovog ulja
– 1 kašičicu mlevene paprike
– 400 g kukuruznog griza
– mešavina začina, biber

Priprema:
1. Sardelama odseći glave, potom ih poprečno zaseći, otvoriti i izvaditi središnju kost.
2. Filetirati ih i začiniti po ukusu, urolovati i nanizati na štapiće za ražnjiće.
3. Pripremljene ražnjiće poprskati sokom od limuna i uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike. Zatim ih spuštati u vrelo ulje i pržiti dok ne porumene sa obe strane.
4. Pelat paradajza izmiksati, masline iseći na kolutove.
5. U odgovarajućoj šerpi sjediniti mleveni pelat paradajza, beli luk u prahu, 0,5 dl maslinovog ulja, belo vino i supu od povrća. Dodati masline, začine po ukusu i kratko prokuvati.
6. Kukuruzni griz pripremiti prema uputstvu sa kesice, još topao sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i poravnati. Sačekati da se ohladi, a potom odgovarajućim kalupom vaditi željene oblike.
7. Gotove ražnjiće servirati uz umak od paradajza i palentu.

Tagovi: