Prženi oslić u sosu od krastavca

by | maj 12, 2009

Lepota i Zdravlje - recepti - Przeni oslic u sosu od krastavca

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 50 min.

 

Oslić:

  • 500 g fileta oslića
  • 2 parčeta hleba
  • 1 dl mleka
  • 4 jajeta
  • 1 glavica luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 100 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 200 g prezli
  • začin C, biber

 

Za sos:

  • 300 g kiselih krastavca
  • 125 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 4 dl mleka
  • 1 dl kisele pavlake
  • začin C

 

Oslić:

1. Filete oslića samleti u mašini za meso, luk i peršun sitno iseckati, hleb potopiti u mleko te ga iscediti i izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveni oslić, hleb, 2 jajeta, luk i peršun, pa začiniti po ukusu.
3. Od pripremljene mase oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u prezlu, te pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumene. Pržene kuglice servirati u sosu od kiselih krastavaca.


Sos od krastavca:
1. U dubljoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i pržiti 1-2 minuta, zatim sipati mleko i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. U prohlađen sos umešati kiselu pavlaku.
2.Kisele krastavce iseći na štapiće, dodati ih sosu, dobro promešati i začiniti po ukusu.

 

REČ NUTRICIONISTE:

Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama, pa je korisno na jelovnik ponekad uvrstiti sitnu ribu.

 

 

Izvor:  

Tagovi: