RECEPT: Punjeni šaran na pirinču

by | oktobar 21, 2009

Punjeni saran na pirincu, recept

POTREBNO JE: (za 5 osoba)

Priprema: 60 min. Pečenje: 55 min.

  • 1 šaran od 2,5 kg
  • 300 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1,5 kašika tucane ljute paprike
  • 150 g belog grožđa
  • 1 pakovanje mešanog smrznutog povrća
  • 250 g mleča
  • 250 g ikre
  • 2,5 dl belog vina
  • 2 dl pavlake
  • 4 dl ulja
  • mešavina začina
  • so, biber

 

PRIPREMA:

1. Crni luk oljuštiti i sitno iseckati, beli luk takođe oljuštiti i preseći napola, a šarana očistiti i dobro oprati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati ikru i mleč, sipati 2 dl ulja i sačekati da proključa. Zatim dodati 1/2 kašike tucane ljute paprike, biber i so po ukusu, pa promešati i skloniti sa vatre.
3. Posebno u slanoj vodi napola obariti pirinač i mešano smrznuto povrće, te ocediti od suvišne tečnosti i začiniti po ukusu.
4. Šarana začiniti i zarezati poprečno na nekoliko mesta sa obe strane, pa u proreze staviti polovine belog luka. Unutrašnjost šarana napuniti dinstanim mlečom i ikrom.
5. Pekač nauljiti i dno prekriti mešavinom pirinča i povrća. Odgore staviti punjenog šarana, zaliti sa 4 dl vode i ostatkom ulja. Posuti kašikom tucane paprike i belim grožđem, te poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180ºC da se peče 40 minuta.
6. Pred kraj pečenja preliti mešavi-nom vina, pavlake i ostalih začina po ukusu, pa vratiti u rernu da se zapeče.

 

REČ PLUS:

Riba bi na svakom jelovniku trebalo da se nađe bar dva puta nedeljno, jer se u njoj nalazi najveća količina dragocenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina! Ipak, nije svaka riba podjednako zdrava.

 

Izvor:  

Tagovi: