RECEPT: Ravioli punjeni lososom

by | februar 16, 2010

 

Ravioli sa lososom

 

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 40 min.

Za testo:

  • 500 g mekog brašna (tip 400)
  • 250 g krompira
  • 2 jajeta
  • 1 belance
  • so

Za fil:

  • 150 g dimljenog fileta lososa
  • 1 dl guste domaće pavlake
  • 100 g mocarele
  • mešavina začina

Za sos:

  • 100 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl belog vina
  • 2 dl neutralne pavlake
  • 1/2 limuna
  • 1 veza mirođije
  • mešavina začina

 

PRIPREMA:

1. Krompir oljuštiti, iseći na kocke, obariti u slanoj vodi, pa propasirati dok je još topao.
2. U dubljoj posudi sjediniti brašno, ohlađen pasiran krompir i jaja, začiniti po ukusu, a potom umesiti glatko testo. 

Fil:
1. Filete dimljenog lososa i mocarelu iseći na kockice, te sjediniti sa domaćom pavlakom, promešati i začiniti po ukusu.

Sos:
1. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti kako bi porumenelo.
2. Sipati belo vino i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve vreme dok se ne dobije željena gustina. Zatim dodati neutralnu pavlaku, sok od limuna, sitno seckanu mirođiju i začiniti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi uz mešanje još 5 min. 

Finalni postupak:
1. Pripremljeno testo za raviole razvući oklagijom na debljinu od 2 mm.
2. Razvučeno testo iseći na pravougaonike 6×3 cm.
3. Na polovinu svakog pravougaonika staviti po kašičicu pripremljenog fila, krajeve premazati belancetom, pa preklopiti drugom praznom polovinom testa. Ivice dobro pritisnuti da se slepe kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja.
4. U ključalu slanu vodu spuštati raviole. Kada isplivaju na površinu, kuvati ih još 10 min.
5. Kuvane raviole ocediti od suvišne tečnosti i preliti pripremljenim sosom.

 

REČ PLUS:

Baš kao što je slučaj i sa ostalim namirnicama, stručnjaci savetuju da često menjate vrste ribe i morskih plodova na svojoj trpezi. Losos, sardine i inćuni sadrže više omega-3 masnih kiselina, dok je u posnijoj ribi zastupljeno manje kalorija. Takođe, u uzgajanoj ribi ima najmanje žive, ali i manje omega-3 masnih kiselina nego u onoj iz prirodnih staništa.

 

Izvor:  

Tagovi: