RECEPT: Tunel torta

by | januar 15, 2010

Tunel torta

POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 70 min.

Za prvu koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 dl mleka
  • 250 g putera
  • 10 kašika šećera u prahu
  • Za drugu koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • 200 g kokosa
  • Za treću koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 6 dl mleka
  • 250 g margarina

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

 

PRIPREMA:

 

Prva kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveni keks, orahe i kakao, te sipati mleko i promešati.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati prethodno pripremljenoj masi od mlevenog keksa i sve dobro izmešati.

Druga kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i kokos, te polako promešati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Treća kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Potom dodati mlevene orahe, prašak za pecivo i brašno, te lagano promešati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer i vanil-šećer, pa kuvati na pari dok se ne dobije gust krem.
2. Posebno umutiti puding od vanile, gustin i mleko, te kuvati na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se masa ne zgusne. Masu ostaviti da se ohladi i sjediniti je sa filom od žumanaca. Na kraju dodati penasto umućen margarin.

Finalni postupak:
1. Od mase za prvu koru oblikovati rolat na sredini tacne, premazati ga trećinom fila, te prekriti drugom korom. Zatim opet premazati trećinu fila, prekriti trećom korom i naneti poslednju trećinu fila.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati tortu i dekorisati je po ukusu.

 

Izvor:  

Tagovi: