Štrudla sa višnjama

by | septembar 6, 2012

POTREBNO JE:

Za testo:

  • 500 g mekog brašna tip 400
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 2 jajeta

Za fil:

  • 700 g višanja iz kompota bez koštica
  • 6 kašika šećera
  • 100 g prezli
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 jaje
  • 50 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Testo:

1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.

2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, 1 jaje, šećer, vanil-šećer i polako promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:

1. Višnje iz kompota dobro ocediti.

2. Oceđene višnje sjediniti sa šećerom, prezlama i mlevenim orasima te dobro izmešati.

3. Osnovno testo za štrudlu podeliti na dva dela.

4. Uzeti prvi deo testa i istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm.

5. Zatim pravougaonik uzdužno iseći dva puta kako bi se dobile tri uže trake.

6. Duž svake trake naneti malo fila od višanja i uviti u tanak rolat. Na isti način od preostalog testa i fila oblikovati još tri tanka rolata.

7. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega najpre složiti dva tanka rolata jedan do drugog a zatim odozgo po sredini staviti treći rolat. Na isti način od preostalih rolata oblikovati još jednu štrudlu.

8. Oblikovane štrudle premazati umućenim jajetom i ostaviti još 15 min. na toplom da testo nadođe. Zatim staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 ºC dok ne porumeni.

9. Ohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu.

Savet plus: Za pripremu fila tokom sezone možete koristiti i zrele višnje.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: