Ukusan desert: Pita s makom i orasima

by | jul 3, 2016
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za kore:
– 250 ml kisele vode
– 1 kašika suvog kvasca
– 2 kašike šećera
– 250 ml ulja
– 600 g brašna
Za fil I:
– 250 g mlevenog maka
– 125 g šećera u prahu
– 150 g džema od šljiva
Za fil II:
– 250 g mlevenih oraha
– 125 g šećera u prahu
– 150 g džema od kajsija
Za premazivanje:
– džem od kajsija
– mleveni orasi

Priprema:
Kore:
1. U mlaku kiselu vodu staviti kašiku suvog kvasca i ostaviti da odstoji 5 minuta.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna, šećer i ulje, pa preliti rastopljenim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna i rukama umesiti glatko testo koje se ne lepi za prste.
3. Oblikovati tri jednake jufke, prekriti ih pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Finalni postupak:
1. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući jufku na veličinu pleha (oko 20×35 cm), a zatim je pomoću oklagije prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh.
2. Preko kore premazati džem od šljiva i posuti pomešan mleveni mak sa šećerom u prahu.
3. Staviti drugu razvučenu koru, premazati je džemom od kajsija i posuti orahe pomešane sa šećerom u prahu.
4. Razviti treću koru i staviti je preko fila. Ostaviti pitu da nadođe oko 30 minuta. Izbockati čačkalicom do dna i peći na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije finu boju.
5. Pečenu pitu prevrnuti na tacnu da fil od mlevenog maka bude gore. Još toplu je premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.

Tagovi: