Zapečena boranija sa mesom

by | septembar 1, 2009

Zapecena boranija sa mesom - naslovna

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 40 min. Pečenje: 20 min.

  • 500 g boranije
  • 500 g svinjetine od buta
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 sveže paprike
  • 2 dl pavlake
  • 150 g pelata paradajza
  • 100 g kačkavalja
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika brašna
  • mešavina začina, so, biber

 

PRIPREMA (teška)

1. Svinjetinu i pelat paradajza iseći na kocke, luk i papriku sitno iseckati, a boraniju očistiti pa iseći na manje komade.
2. Na malo ulja propržiti luk, dodati meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode da omekša.
3. Dodati boraniju, pelat paradajza i svežu papriku, pa dinstati sve dok svi sastojci omekšaju.
4. Pred kraj dinstanja dodati mlevenu papriku i začine po ukusu, posuti jelo brašnom, te kuvati uz povremeno mešanje da se dobije željena gustina.
5. U gotovo jelo dodati pavlaku, dobro promešati, pa preručiti u vatrostalnu posudu. Zatim posuti krupno rendanim kačkavaljem, odgore razbiti jaja, te staviti u rernu da se zapeče.

 

REČ PLUS:

Povrće je termin koji se upotrebljava u kulinarstvu, dok u biologiji podela na voće i povrće ne postoji, jer se u ishrani koriste raličiti biljni organi (plodovi, semena, korenje, podzemna i nadzemna stabla, listovi i cvetovi) pa ih nije moguće klasifikovati u iste kategorije.

 

Izvor:  

Tagovi: