Categories Venčanje

Da li je potrebno menjati prezime nakon udaje?

Istraživanja pokazuju da sve manje žena zadržava svoje prezime nakon udaje. Čak 86 odsto njih odlučilo je da prihvati muževo prezime, što je veliki broj u odnosu na situaciju tokom 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.

Tada su žene sa ponosom zadržavale svoje ime i na taj način izražavale svoja prava. Ipak, situacija se promenila, a čak su i tradicionalni razlozi za zadržavanje ili promenu imena drugačiji nego pre desetak godina.

Dok su tada mlade govorile da na taj način žele da zadrže svoj identitet ili da očuvaju porodično ime, sada im ti faktori nisu previše bitni.

Takođe, nasuprot tadašnjim objašnjenjima zašto uzimaju muževo prezime, koja su se uglavnom odnosila na osećaj zajedništva unutar porodice i „jer je tako jednostavnije za decu“, sada žene kažu da to rade iz mnogo pragmatičnijih razloga: jer žele da se osamostale i oslobode vezanosti za porodicu, ili jednostavno jer mi se ne sviđa njihovo prezime.

Podelite sa nama svoja iskustva. Da li ste vi zadržali svoje, ili uzeli muževo prezime i zašto? Za koje prezime ćete se odlučiti kada prvi put budete stale pred matičara?

3 komentara

  1. Ne zelim da promenim svoje prezime, mislim da s promenom prezimena zena na neki nacin gubi identitet, a ako se dve osobe vole, postuju i razumeju ne treba pa pridaju znacaj prezimenu.

  2. Stvar izbora, u Svedskoj npr. cesto muz uzima zenino prezime- meni je to malo bezveze… stvar izbora… ja moje zadrzavam jer je posebno 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA