Categories Stil života

Sedam neobičnih činjenica o vašim kucama

Psi su posebne životinje, koje po mnogo čemu liče na ljude. Otkrivamo vam sedam stvari koje možda niste znali o svojim četvoronožnim ljubimcima.

Foto: Thinkstock

1 Nijedan pas nema istu njušku. Vrh njihove njuške isto je što i kod ljudi otisak prsta.

2 Pseće čulo mirisa neuporedivo je bolje nego ljudsko. Čovekov nos u proseku ima 5 miliona receptora mirisa dok, recimo, njuška jazavčara ima čak 125 miliona receptora.

3 Mahanje repom nije uvek znak da je pas dobro raspoložen. Stručnjaci su otkrili da mahanje repa nadesno obično znači da je pas srećan, dok mahanje repa nalevo odaje da je pas uplašen. Ako nisko maše repom to najčešće znači da se oseća pomalo ugroženo. Ubrzano mahanje repom, praćeno stiskanjem mišića i proširenim zenicama, može da signalizira agresivno raspoloženje.

4 Psi imaju šesto čulo za nevolju. U jednoj velikoj anketi čak je 76 posto vlasnika pasa potvrdilo da se njihovi ljubimci ponašaju čudno pre velikog nevremena, a 50 posto da predosećaju nevolju, lošu situaciju, pa čak i bolesti. U takvim situacijama psi najčešće nekontrolisano cvile, pokušavaju da se sakriju, ne žele da se odvoje od vlasnika ili pokušavaju da ga pomere sa mesta na kom se nalazi.

5 Psi sanjaju, baš kao i ljudi. Ustanovljeno je i da manje rase sanjaju češće nego velike.

6 Rashlađuju se dahtanjem. Za razliku od ljudi, psi imaju mali broj znojnih žlezda i one se nalaze na maloj površini – na šapama i na vrhu njuške. Zato tokom leta imaju problema sa regulisanjem telesne temperature. Vlasnici im leti moraju osigurati hlad i dovoljno tečnosti kako bi im pomogli da lakše prebrode najtoplije godišnje doba.

7 Šapice im često mirišu na – kukuruz. Taj specifičan miris nastaje zbog nakupljanja znoja i bakterija na šapicama. Kada ga primetite nemojte ga zanemariti, jer može biti znak infekcije. Potrebno je voditi malo više računa o higijeni tog područja.

Pročitajte i … Kućni ljubimci: Mere zaštite tokom trudnoće

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA