Categories Zvezde

U susret Oskaru: Crveni tepih i tajne koje su utkane u njega

Piše: Maja Šarić, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Maja Šarić, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Konačno dolazi ta čuvena noć Oskara, koju željno iščekuje gotovo ceo svet, ne samo oni koji su ludo zaljubljeni u sedmu umetnost. Jednako koliko smo nestrpljivi da vidimo ko će dobiti to najprestižnije filmsko priznanje, u iščekivanju smo da vidimo ko će kako izgledati dok čuvenim crvenim tepihom bude koračao ka Dolbi teatru. Crveni tepih! Ne čini li vam se da je zasenio samu ceremoniju dodele čuvene statue? Oskarovci 89. dodele tog priznanja ući će u istoriju ove velike filmske ceremonije, ali još dugo, dugo pričaće se i o tome ko je s kim došao, ko je šta obukao i obuo, kako su se dame našminkale, kakva im je bila frizura, šta se neočikavno dogodilo.

Foto: Guliver/Getty Images

Prvi crveni tepih je za neku filmsku manifestaciju postavljen 1922. godine, na premijeri filma Robin Hud, a prvi na Oskaru 1961, i to na 33. dodeli. Ovaj tepih je posebne crvene boje, tačnije mešavina je nekoliko nijansi, a krajnji produkt mešanja je “akademska crvena” boja. Koja je tačno mešavina nijansi u pitanju zauvek će ostati tajna, kako ne bi bilo kopija.

Foto: Guliver/Getty Images.

Pomama za Oskarovim crvenim tepihom je neverovatna. Čuva ga posebno obezbeđenje, jer se dešavalo da najzagriženiji fanovi, ali i oni koji žele da se okoriste o ogromnu ljubav filmofila prema ovoj ceremoniji, iseku male delove, kako bi ih posle prodavali na e-bayu. Posebna kompanija radi na njegovoj izradi i postavljanju, koje počinje nekoliko dana pre velike večeri. U pitanju je 15.000 kvadratnih metara materijala, a ista kompanija koja ga postavlja brine o tome da se na njemu ne nađe nijedna neravnina.

Foto: Guliver/Getty Images

Njegovo postavljanje na VIP manifestacijama uvedeno je kako bi gosti znali kuda tačno treba da se kreću, da se ne bi okliznuli ili sapleli dok hodaju, ali i zbog sofisticiranosti i glamura. Velike zvezde iz najrazličitijih sfera umetnosti danas imaju priliku da ponosno šetaju njime u svojim najboljim izdanjima, iako je ta privilegija ranije bila rezervisana samo za članove kraljevskih porodica i važne državnike. Crveni tepih je 2.500 godina pre nove ere bio rezervisan samo za bogove. Prvi put se pominje u grčkoj tragediji Agamemnon. A 1902. godine u Njujorku, kad je pokrenuta ekskluzivna putnička linija voza između Njujorka i Čikaga, putnici su do vrata vagona dolazili upravo preko crvenog tepiha.

Foto: Guliver/Getty Images

Već smo pomenuli da se najbolji momenti sa Oskarovog red carpeta pamte zauvek. Na primer, nikada nećemo zaboraviti čuvenu “labud” haljinu u kojoj se jednom prilikom pojavila Bjork. A jedna od nezaboravnih je i kreacija koju je 1986. nosila Šer. Te dve haljine su jedne od mnogih koje su u istoriju crvenog tepiha ušle kao najgore.

Photo: Guliver/Getty Images

Natali Portman, koja je i noćas u trci za svog drugog Oskara za najbolju glumicu, ostaće upamćena po jednom od najlepših i najelegantnijih stajlinga na dodeli Oskara. Ona je tada bila u drugom stanju sa sinom Alefom, što je svrstava i u red najlepših trudnica crvenog tepiha.

Foto: Guliver/Getty Images

Jedan od najboljih stajlinga imala je i Hale Beri, u noći kad je dobila svog prvog Oskara, koja je blistala u Elie Saab toaleti.

Foto: Guliver/Getty Images

Veliku pažnju uvek privuku i parovi. Iako su ljubavni par bili samo na filmu, Kejt Vinslet i Leonardo Dikaprio, čuveni dvojac iz Titanika, važe za jedan od najlepših parova crvenog tepiha Oskara.

Pročitajte i … Susret Lepote i zdravlja sa divom Monikom Beluči

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA