Categories Ljubav

Da li još uvek treba da verujemo u srodnu dušu?

O, romantiko ima li ti kraja? Od malih nogu nogu uči nas romantici. Krenemo u vrtić ili školu i roditelji nas zapitkuju jesmo li se zaljubili ili pak jesmo li primetili kako nas neko gleda na poseban način. Kako rastemo, počinjemo da shvatamo da se neko prema nama ponaša drugačije, pažljivije i lepše, pa ako su osećaji uzajamni, sreći nema kraja.

Foto: Thinkstock

Verovatno se svi sećamo svojih prvih simpatija iz nižih razreda osnovne škole i vremena u kojem smo mislili da život ne može biti bolji od ovog. Jednostavno, to je to, prva ljubav i odmah bingo. Zamišljamo raskošno venčanje, decu, kućicu u cveću i ostale aktivnosti, a onda se dogodi nešto što sve to kompromituje. Vaša simpatija ili vi ćete možda upoznati nekog iz drugog razreda i celi proces započeti ispočetka.

Ipak, prvi krah romanse ne znači da treba da odustanemo. Neustrašivo krećemo u dalju potragu za srodnom dušom znajući da nas ona negd čeka. Na našem putu uglavnom ćemo naići na još celi niz odnosa koje bi najradije zaboravili, ali sve će se to jednog dana isplatiti. Ili su nam barem tako rekli.

Većina nas je odrasla na filmovima i serijama koji slave savršeni romantični odnos za koji ćemo se izboriti, ali jednom kad to napravimo, možemo biti mirni. Čak i bajke koje nam čitaju od najmlađih dana završavaju sa slavnom rečenicom koja kaže kako su “živeli srećno do kraja života”. I tako smo, bez da smo toga uopšte bili svesni, završili u nerealnoj situaciji potrage za idealom koji postoji samo fiktivnim scenarijima.

Sam koncept “srodnih duša” je vrlo lep u teoriji, ali koliko je održivo živeti po njemu i ne pristajati na ništa manje od potpune idile?

Neki će reći kako će zauvek verovati u njega i odbaciti bilo kakve kompromise, ali naučna zajednica će reći kako se prvo treba da upoznamo s činjenicama, odnosno statistikom. U situaciji u kojoj se svaki drugi ili treći par razvodi, koliko je realno reći da jednostavno nisu pronašli svoju srodnu dušu?

Profesor sa Univerziteta u Torontu, Spike W.S. Lee, tako predlaže da na partnere dugoročno gledamo kao na najbolje prijatelje umesto na srodne duše. Prema istraživanju koje je sproveo na reprezentativnim uzorku, par će imati bolji odnos koji će graditi u skladu izazovima pred kojima se nađu.

Pročitajte i…Ne tražite izgovore, ovde se krije istina: 3 prava razloga zašto ne odgovara na poruku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA